Annons:

Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Så ser lönerna ut för länets ingenjörer kontra riket

Arbetslösheten är lägre än på tio år bland landets ingenjörer. Det är ett guldläge för dem att hitta arbete. Men hur placerar sig Kalmar läns snittlön för ingenjörer, mot de allra högsta i landet?

Annons:

Ingenjörslöner börjar omtalas allt mer i och med bristen på arbetssökande ingenjörer i landet. Mängden arbetslösa ingenjörer är nere på ungefär en procent, vilket är det lägsta på tio år.

Att hitta arbete är inte svårt, däremot att hitta anställda. Arbetsgivare måste därför titta noga på sina löner och villkor för att ha rätt kompetens med sig i utvecklingen framåt. 

– Ingenjörerna har stora möjligheter att välja mellan olika jobb just nu. Många arbetsgivare behöver därför se över sina villkor och lönenivåer för att kunna behålla den kompetens de behöver för att utveckla sin verksamhet på sikt, säger Camilla Frankelius, förhandlingschef på Sveriges Ingenjörer.

Landets medellöner

Ny lönestatistik från Sveriges Ingenjörer visar att Kalmar län ligger på plats 14 av 21 när det gäller de högsta ingenjörslönerna i landet. På plats ett finner vi Stockholm med de högsta lönerna. Summorna visar 56 900 kronor kontra 48 900 kronor i snitt för civilingenjörer respektive högskoleingenjörer. Siffrorna visar ingenjörer i privat sektor som inte är chefer.

Lägst medellön i landet har Västerbottens län med 24 procent lägre än i Stockholm, det blir 45 900 kronor i månaden, när det gäller civilingenjörer.

Framtiden ser lovande ut för ingenjörer, det finns stora möjligheter till arbete. Och redan efter högskolan går det att få välbetalda jobb.

– Den låga arbetslösheten bland ingenjörer gör att det inte finns många ingenjörer att anställa direkt, utan det handlar om att erbjuda intressanta jobb och goda villkor för att locka till sig kompetent arbetskraft, säger Camilla Frankelius.

I Kalmar län tjänar en högskoleingenjör 44 400 kronor och en civilingenjör 48 900 kronor i snitt.

Alice Enwall

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt