Annons:

På måndag sätts 125 000 ålyngel ut i våra vatten för att rädda arten

125 000 ålar sätts på måndag ut i vattendrag och sjöar i vårt område. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

På måndag sätts 125 000 ålyngel ut i våra vatten för att rädda arten

På måndag är det dags; 125 000 ålyngel ska sättas ut i vattendrag i regionen. Syftet är att bidra till den utrotningshotade artens överlevnad. Stångån och Storsjön i Västervik är två platser som ska bli ny boplats för tusentals ålar.

Annons:

På måndag är det dags för Tekniska verken i Linköpings årliga utsläpp av drygt 125 000 decimeterlånga ålyngel. I år kommer de från Frankrike och sätts ut på totalt nio olika ställen, i både sjöar och vattendrag runt om i Östergötland och Kalmar län – bland annat Stångån och Storsjön i Västerviks kommun.

Ålutsättningen är en av åtgärderna som Tekniska verken utför med målet att bevara den akut hotade och mytomspunna ålen – och samtidigt kunna driva vattenkraftverken.

– Balansen mellan att klara av klimatomställningen och värna vår biologisk mångfald i sötvatten är svår men helt nödvändig, säger Jakob Bergengren, miljöingenjör på Tekniska verken i Linköping, som ansvarar för arbetet med ål inom koncernen.

Tillbaka till Sargassohavet

Ålarna som sätts ut nu kommer hitta ställen i vattendragen att bosätta sig på, växa till sig i cirka 15 år innan de blir könsmogna och sedan börjar sin långa resa tillbaka till Sargassohavet utanför Amerikas östkust, där de en gång kom ifrån.

– I och med att vi människor bland annat har byggt kraftverk, broar, andra byggnader och på vissa ställen släppt ut kemikalier i vattnet, måste vi hjälpa ålarna på traven – både med att ta sig in i våra sötvattenssystem, men också med att ta sig ut till havet när det är dags för det. Utan oss människor hade de skött allt det här själva, säger Jakob Bergengren.

Överlevnad på 10-15 procent

De franska ålyngel som nu sätts ut har varit i karantän på en odling i Skåne i några månader under vårvintern. Nu har Jordbruksverket gett godkännande för att de får släppas ut.

9 000 av de 125 000 ålynglen kommer sättas ut i Storsjön vid Edsbruk, och de yngel som sätts ut i Stångån gör det till största delen i sjön Åsunden. Dock tror Jakob Bergengren att det finns ål i hela Stångån.

– Finessen med att sätta ut dem i Åsunden det är att de kan simma ut i Roxxen och växa till sig. Där fiskas de sedan upp när de är tillräckligt gamla och tas ut till kusten. Vi har valt att sätta ganska långt upp i Stångån så att ålarna inte ska riskera att förolyckas i turbinerna när de vill vandra, säger han.

Hur många av de 125 000 ålynglen ni nu sätter ut räknar ni med kommer uppnå könsmogen ålder och söka sig hemåt till Sargassohavet?

– Man räknar med en överlevnad på cirka 10-15 procent.

Fakta

Den europeiska ålen

Dess liv börjar långt bort från Sverige, ungefär 700 mil härifrån, ute i Sargassohavet. Här kläcks ålarna hundratals meter ner i djupet, och larverna börjar strax sin färd österut med hjälp av Golfströmmen. När de närmar sig den europeiska kusten har larverna vuxit till sig och kallas för glasålar, då de nästan är helt genomskinliga. Forskarna vet inte riktigt hur lång tid det tar för ålarna att färdas hela den här långa sträckan, men det tar troligtvis mellan ett och tre år.

När ålarna kommer närmare kusten och vattnet blir varmare, blir de mer gulaktiga i färgen. Det har gett upphov till deras nästa namn, gulål. Gulålarna kan stanna vid kusten, eller vandra vidare in i älvar och åar till olika insjöar. Här mognar de, färgen blir brunaktig, och efter cirka 10-25 år senare, när de närmar sig könsmognad, byter de skepnad igen och kallas för blankål, silverål eller vandringsål. I det här stadiet startar de sedan sin vandring tillbaka ut till havs och hela vägen bort till Sargassohavet. Här leker de och lägger sina ägg. Troligtvis dör de därefter, eftersom man inte ser dessa vuxna ålar igen.

Källa: Världsnaturfonden

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt