Vännerna Michael Lindgren, Mikael Linder och Joel Arnryd är alla inbitna magnetfiskare och har nu tillsammans med ett gäng andra entusiaster startat föreningen Magnetfiskarna Norra Kalmar län. Det är en social hobby, och under sommarlovet blir det många turer till olika vattendrag och sjöar för att testa lyckan.
– Det är skattletargrejen som lockar, säger Joel Arnryd och får medhåll av de andra.
– Ja, spänningen. Det var därför jag började. Man vet aldrig vad man får upp, fyller Mikael Linder i.
Michael Lindgren jämför sporten med vanligt fiske.
– Man kastar i, drar in och så känner man att det klickar i linan och tänker att ”okej, nu sitter det något där”. Då får man lite puls!
Spänningen och ovissheten triggar
Spänningen och ovissheten i vad man ska hitta är det som triggar, och samtidigt gör man en miljögärning som städer upp vid kajer och bryggor och på sjöbottnar. Killarna berättar om föreningar som dragit upp tonvis med skräp som de kört till återvinningen.
Utrustningen som används är magneter i olika styrkor, rep och handskar.
När vår tidning besöker magnetfiskarna står de vid Fiskaretorget i Västervik och kastar sina magneter. Inga storslagna fynd görs den gången, men väl ett cykellås och lite metallskrot.
Vad gäller när man hittar saker, får man ta med det hem?
– Det mesta klassas som skräp och skrot. Polisen vill inte ha det som är skrot, men är det till exempel en cyklingsbar cykel så vill de ha det som hittegods.
Och visst har magnetfiskarna fått vara med och återbörda saker till sina ägare. Både cyklar och trädgårdsmöbler, och en skylt från glasskiosken vid Fiskaretorget. Skrot som de inte vill behålla kör de alltid till återvinningen.
Vad är drömfyndet?
– Det vore ju roligt att få någonting riktigt spännande, som en pistol eller ett gevär, säger Michael.
– Palmevapnet vore fantastiskt! Tänk att få fast en revolver på magneten och så är det den. Det vore helsjukt, skrattar Joel.
Det håller alla tre med om, och Mikael berättar om en tioårig flicka i Jönköpingstrakten som fick ett Vikingasvärd på magneten.
Fiskat kanonkulor från sjöslag
Några vapen har de inte hittat än, men hela fem kanonkulor har de fiskat upp ur Gamlebyviken.
– Hittar man bra fynd får man kontakta Länsstyrelsen eller museet. Vi har kontaktat en arkeolog på Västerviks museum som tittade på dem och sedan sa att vi fick behålla dem. Då kan man ju också få veta lite vilken kaliber det är och ålder, förklarar Joel.
– De vi hittat är troligen från en trepundig falconet som kanontypen heter. Den kan vara allt från 1300-tal till 1600-tal, berättar Michael.
Nu hoppas föreningen locka fler medlemmar som vill hänga med på skattjakter runtom i trakten. De välkomnar alla nyfikna att höra av sig och prova på.
"Jättekul om fler vill hänga på"
En fördel med hobbyn är att den inte är särskilt dyr att hålla på med. Killarna berättar att de köpt utrustning för någon tusenlapp var, men att det går att börja mycket billigare.
– Eller så lånar man från oss. Det vore jättekul om fler vill hänga på, det här är jättetrevligt och socialt!
Hittar man alltid något?
– Det är klart vi gått bet några gånger. Men det är nästan alltid någon som hittar något, så litet som ett örhängespänne ibland. Men nu är det fler kanonkulor som hägrar...
Var letar ni efter dem?
– Det kan vi inte säga, men kommer man så får man hänga med oss på kanonkulejakt och leta efter dem!