Annons:

Foto: MostPhotos

Länets invånare positiva till vindkraft i sina kommuner

Majoriteten av länets invånare är positiva till mer vindkraft i sina egna kommuner. Resultatet i Sifo-undersökningen är 51 kontra 37 procent. 
– Vår Sifo-undersökning visar att stödet för vindkraft är mycket större än motståndet, säger Anders Wijkman, ordförande i nätverket Vindkraftens klimatnytta.

Annons:

En ny Sifo-undersökning visar hur invånarna i Kalmar län ställer sig till frågan om vindkraft i sina hemkommuner. Majoriteten tycker det är bra och vill öka utbyggnaden.

– Vindkraften växer snabbast och gör att vi kan minska beroendet av fossila bränslen och vår klimatpåverkan. Dessutom underlättar lokal elproduktion näringslivets investeringar och pressar elpriserna, säger Anders Wijkman.

51 procent svarar att den egna kommunen bör bidra till den fortsatta vindkraftsutbyggnaden i Sverige. 37 procent svarar nej på frågan och 12 procent är osäkra.

Byggen nekas av kommunerna

Trots att folket är för sätter sig kommunerna över och röstar ner en större utbyggnad av vindkraft. I fjol stoppades nästan 80 procent av alla nya vindkraft vilket är en stor ökning från tidigare 38 procent under 2020.

– Det är problematiskt att kommunerna stoppar allt fler vindkraftsprojekt, eftersom vindkraften pressar elpriset och möjliggör ny-industrialiseringen. Genom elexporten bidrar den dessutom till att ersätta fossila bränslen, inte minst rysk gas, och därmed stärka vår säkerhetspolitik, säger Anders Wijkman.

Alice Enwall

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt