Annons:

Stort intresse för utomlandsresor i sommar

Det finns risk för långa väntetider på flygplatserna just nu. Foto: MostPhotos

Stort intresse för utomlandsresor i sommar

På flygplatserna ringlar sig köerna långa med människor som ska flyga utomlands. Efter tuffa år med pandemin är det tillåtet att flyga utomlands som innan igen, något som många tänker göra i år. Enligt en ny undersökning från försäkringsbolaget If är det mer än var tredje svensk som har en planerad resa utomlands i sommar. 

Annons:

I juni förra året var det drygt 17 procent som svarade att de skulle resa utomlands när If ställde frågan. I år har siffran dubblats och ligger på 38,7 procent. Åldersgruppen där det är mest attraktivt att åka utomlands är 18–24, där mer än hälften (54 procent) svarar att de planerar att resa utomlands.

Förseningar på flygplatserna

På många flygplatser är det just nu långa köer och den som planerar att resa bör räkna in förseningar i sin tidtabell. Om man skulle missa sitt flyg är det inte säkert att hemförsäkringen kommer att täcka kostnaderna, eftersom man redan befinner sig på flygplatsen. 

– Det finns inte något skydd om det uppstår förseningar vid säkerhetskontroller eller liknande. Där gäller det att vara ute i god tid och följa flygbolagens rekommendationer, säger Daniel Collvik, teamleader reseskador, på If.   

Kom ihåg försäkring

Det kan bli onödigt höga kostnader om man reser oförsäkrad. Med en giltig försäkring är även möjligt att få hjälp under resans gång om det inträffar något, exempelvis vid sjukdom eller brott. Reseskyddet finns med i hemförsäkringen, men det kan behöva förlängas alternativt adderas en tilläggsförsäkring om den resande förväntas vara borta i mer än 45 dagar.  

Det är viktigt att ha med utlandsresekortet, elektroniskt eller fysiskt, från försäkringsbolaget. På det står information om var du ska vända dig, samt vad som ingår i reseskyddet. 

Annons:

Sara Åstrand

saraaastrand@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt