Annons:

Villainbrotten i Vimmerby har ökat med 400 procent

Villainbrotten har ökat med 400 procent i Vimmerby. Bilden är en genrebild. Foto: Pixabay

Villainbrotten i Vimmerby har ökat med 400 procent

Villainbrotten i småhus i Vimmerby kommun ökade med svindlade 400 procent mellan 1996 och 2016. Det visar en sammanställning som Villaägarnas riksförbund har gjort.

Annons:

Därmed är Vimmerby den kommun i länet där villainbrotten ökat mest under perioden. Tvåa på listan är Mönsterås med 240 procent i ökning.

Under 2016 drabbades 20 småhus av inbrott i Vimmerby. Det motsvarar 0,43 procent av alla småhus i kommunen. Med det är Vimmerby den tredje mest inbrottstäta kommunen i länet. Listan toppas av Emmaboda på 0,82 procent, tvåa är Hultsfred med 0,51.

– Emmaboda ligger sämre till än riksgenomsnittet. Där drabbades 0,82 procent av småhusen drabbades av inbrott. Det borde vara en väckarklocka för både småhusägarna, polisen och kommunen, säger Lena Södersten, förbundsjurist på Villaägarnas Riksförbund.

"Behöver ta krafttag"

Minst inbrott har villorna i Borgholm med en andel på 0,14 procent. I länet har dock villainbrotten ökat rejält under de senaste 20 år. Ifjol anmäldes 222 stycken, vilket är 93 procent fler än 1996. Sett till snittet är risken dock lägre för länets villaägare jämfört med rikssnittet som ligger på 0,67 procent av villorna. Snittet i Kalmar län ligger på 0,32.

– Att drabbas av inbrott är en integritetskränkning och något som småhusägare är särskilt oroliga för. Polisen och kommunerna behöver ta gemensamma krafttag och prioritera det brottsförebyggande arbetet. Dessutom behöver fler inbrottstjuvar sättas fast. Vi måste vara beredda att lyfta på alla stenar för att bryta trenden varaktigt, säger Lena Södersten.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt