Annons:

  • Motorns dag i Målilla 2018. Foto: Jakob Karlsson

  • I helgen kommer många utställare till Hembygdsparken i Målilla. Foto: Jakob Karlsson

Tusentals besökare väntas inför helgens evenemang – firar 30-årsjubileum

På lördag och söndag är det återigen dags för Motorns dag i Målilla. Evenemanget förväntas dra tusentals besökare båda dagarna.
– Det är en av Sveriges största tillställningar, menar ordförande Roland S. Johnsson. 

Annons:

Motorns dag i Målilla pågår den 6 och 7 augusti i Målilla Hembygdspark. Det är en årlig tradition, men 2020 behövde det ställas in och förra året var det endast i en liten tappning. Nu är man mycket exalterad inför att äntligen vara igång igen och välkomnar alla gäster med värme. Det brukar komma uppemot 2500 gäster på lördagen och 1500 på söndagen. 

– Det är en av Sveriges största tillställning där vi kör med mycket motorer och vi har ett brett utbud av motorer, säger föreningens ordförande Roland S. Johnsson. 

Evenemanget anordnas av Målilla-Gårdveda Hembygdsförening, som har över hundra medlemmar. Det är en grupp om 15 som har stått för förberedelserna inför Motorns dag, men under dagen är det 80 funktionärer som hjälper till. 

Varje år är det ett tema och i år är det ”BM10 och ”BM2021”. Det finns ett särskilt område i parken för det och där kommer det stå cirka 15 traktorer. På Motorns dag kommer Svenska BM-klubben att medverka. 

– De är speciella för man måste förvärma de med en blandning av luft och diesel, och efter cirka 10 minuter kan man startar dem.  

Utställning av fordon

Grålleklubben H län kommer också medverka och firar Grålle-traktorn 75 år Sverige. Även Östergötlands landsbilsklubb kommer och visar upp 20 veteranbilar. Det kommer även att vara ungefär 60–70 bilar och 50 traktorer utställda, samt kommer Mikael Karlsson från Målilla transport och ställer ut den största grävmaskinen som någonsin varit där, den väger 60 ton. Slutligen kommer även konferenciern Sibylla Gustavsson att komma och vissa upp sin kollektion med Saabbilar. 

– Det kommer även vara mopeder, men inte lika många eftersom mopedrallyt är samma helg, säger Roland S. Johnsson. 

Utställarna kan vinna pris för sina fordon, där det bedöms i olika typer av klasser. Där är det en oberoende jury som hjälper till att bestämma vem som vinner. Vinnarna presenteras under söndagseftermiddagen. 

Speedwayrepresentanter kommer

Som vår tidning tidigare har rapporterat om kommer även Dan Forsberg, första svensken att köra VM i Speedway, att komma till Motorns Dag. En annan speedwayförare som dyker upp är Tommy Johansson, som har kört för Dackarna i många år och varit svensk mästare. 

– Han kommer att visa upp en del av sin samling av cyklar. 

I hembygdsparken kommer även att museerna att vara öppna. Det finns uppemot 110 motorer där. Speedwaymuseet kommer även vara öppet där veterancyklar fortfarande finns utställda. 

– Vi vill försöka göra museerna levande, menar Roland S. Johnsson. 

Veteranmarknad

Det kommer vara ungefär en kilometer med knallar som medverkar i veteranmarknaden. Det kommer vara ett 70-tal personer som håller i den. 

Det finns även servering av mat på området, tidigare har man lagat maten själva men nu är det inhyrt två matvagnar från Tingsryd. 

Hur länge har förberedelserna pågått?

– Det är svårt att säga, men det sista ryktet har varit de senaste två veckorna. 

Framtiden för Motorns dag

Motorns dag har pågått i 30 år. Nytt för i år är att man har bjudit in flera A-traktorer, något som man anser vara framtiden för att många av ungdomarna är intresserade av det idag. 

– Jag vill bjuda in de för att det är ungdomen. De har nappat på det och jag kan vilja påstå att det kanske kan vara vår påläggskalv.

I föreningen finns det redan några ungdomar, men man vill locka in ännu fler yngre. 

Annons:

Sara Åstrand

saraaastrand@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt