Annons:

  • Det var Åse som kolliderade med lastbilen – Söker paret som blev ett ovärderligt stöd

    Det var Åse Floresten från Järnforsen som blev inblandad i fredagens lastbilsolycka. "Idag är jag glad att jag körde en Volvo XC70", säger Åse som hoppas komma i kontakt med det par som var först på olycksplatsen och blev ett ovärdeligt stöd för henne. Foto: Privat

  • Det var Åse som kolliderade med lastbilen – Söker paret som blev ett ovärderligt stöd

    Det var i fredags som olyckan inträffade på väg 47. Efter kollisionen med Åse Floresten lade sig släpet tvärs över vägen, med ett totalstopp i trafiken på flera timmar som följd. Foto: Räddningstjänsten

Det var Åse som kolliderade med lastbilen – Söker paret som blev ett ovärderligt stöd

Åse Floresten från Järnforsen såg lastbilssläpet komma rakt emot henne. Frontalkrocken gick inte att undvika. Idag är hon glad att hon körde en Volvo XC70.
– Annars hade jag nog inte suttit här idag, säger Åse som hoppas få kontakt med det par som var först på olycksplatsen och blev ett ovärderligt stöd för henne.

Annons:

Åse Floresten mår efter omständigheterna bra. Efter olyckan i fredags, där hon kolliderade med en lastbil strax utanför Järnforsen, transporterades hon med ambulans till Västerviks sjukhus där de konstaterade att hon ådragit sig ett flertal frakturer i vänster fotled, hon har fraktur på fyra revben och på bröstbenet.

– Första natten låg jag på intensiven, för att de skulle ha kontroll på så inte hjärtat skadats av frakturen på bröstbenet.

Efter dagens rond har hon fått positiva besked.

– Idag får jag äntligen åka hem, det ska bli jätteskönt, säger Åse Floresten när Dagens Vimmerby/Dagens Hultsfred når henne på telefon.

På väg till jobbet

I fredags hade hon just lämnat Järnforsen för att åka till jobbet i Vetlanda. I första kurvan fick hon möte med en lastbil, som hon såg kom lite utanför asfaltskanten.

– Chauffören fick sladd på hela ekipaget och åkte ut med fronten på sin högra sida, mot skogen, medan släpet åkte ut och ställde sig över vägbanan. Så det blev en frontalkrock, berättar Åse Floresten.

Åse kastade sig ur bilen och sprang där ifrån, rädd för att den skulle börja brinna. Samtidigt såg hon hur chauffören formligen hoppade ur lastbilen, hon tror knappt att den hade hunnit stanna helt i sin iver att snabbt få se hur det var med henne.

– Han var helt förstörd, det var en ung kille som bara hade haft sitt latsbilskörkort sedan i februari. Han blev så glad när han såg att bildörren var öppen.

Mamma hörde hela händelseförloppet

Under hela tiden hade Åse sin mamma i sina airpods, så hon tvingades höra hela händelseförloppet genom telefonen.

– Jag bara skrek ”fan det här går åt helvete”, sedan hann jag inte tänka så mycket förrän bilen snurrade runt och airbagen löste ut. Det måste ha varit jättejobbigt för henne att höra allt, säger Åse och fortsätter:

– Jag sa till mamma ”ring 112, jag har krockat med en lastbil”. Hon larmade direkt och åkte från hemmet i Kvillsfors med 112 i telefon. Då hade även lastbilschauffören ringt och kunde ge en exakt position.

”Hade inte suttit här idag”

Idag är Åse tacksam för att lastbilen inte var tungt lastad och att hon körde en Volvo XC70. Hon törs inte tänka på utgången om hon färdats i en småbil.

– Då hade jag inte suttit här idag. Jag förstår att jag haft änglavakt, det sa de även på sjukhuset och bärgaren sa samma sak. Det är inte mycket kvar av bilen, fast att det var en så stor och tung bil, så blev den helt intryckt. Jag har till och med blåmärken på benen efter det.

Haft kontakt med chauffören

Sedan olyckan har Åse haft kontakt med chauffören, de pratade länge om det som hänt. 

– Han sa sig ha mest psykiska men av olyckan, utöver blåmärken, en stukad fot och lite skrapsår. I övrigt mådde han bra.

Sa han något om vad som orsakade olyckan?

– Han sa att han bländats av solen, jag tror att det mycket väl var så. Jag tror inte ens han körde för fort in i kurvan, utan att orsaken var att fordonet skar ner utanför asfaltskanten.

Vill få kontakt

Nu hoppas hon också få kontakt med det par som var först på olycksplatsen, som valde att finnas vid hennes sida.

– De lånade ut en tröja och jag fick en filt, och så ringde de min chef. De stannade kvar tills räddningstjänst, polis och ambulans kom. De var ett ovärderligt stöd för mig, så det vore roligt att komma i kontakt med dem så jag får tacka dem. Jag är osäker på deras ålder, hon var mörk och det enda jag minns av honom var att han hade bygghörlurar på sig, säger Åse Floresten.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt