Percy Hesselgård, Maria Hemmingsson och Joakim Hesselgård på Guldkringlan ser fram emot tvåårsjubileumet nästa helg.
Foto: Simon Henriksson
Det händer mycket på bageri Guldkringlan i Vimmerby. Nästa helg, den 9 och 10 september, firar bageriet tvåårsjubileum. Det kommer att uppmärksammas stort.
Bland annat invigs den nya butiken, som är betydligt större än den tidigare.
– De här två åren har gått väldigt fort. Vi såg tidigt att butiken gick bra och kände att vi ville satsa på den. Då tog vi beslut om att göra den minst dubbelt så stor som tidigare och vi har satt upp nya väggar, nya diskar och skapat ett nytt stort glasparti för att det ska bli ljusare och fräschare, säger vd:n Joakim Hesselgård.
Butiken har gått från att vara tio kvadratmeter stor till att bli 50 kvadratmeter stor.
– Det beror på att kundunderlaget är väldigt bra. Vi känner att vi har ett större sortiment än vi har haft plats för. Nu kommer vi kunna satsa ännu mer på mackor, sallader och de bitarna.
Komplett frukostsatsning
Dessutom blir det en satsning för att den som handlar ska kunna få sin frukost komplett.
– Går man in i en mataffär för att köpa mjölk, smör och ägg, så kanske man inte orkar åka hit för bara frallorna. Därför ska vi satsa på att man ska kunna köpa lite smör, marmelad och ost här också. Det ska gå att köpa hela frukosten här inklusive juicer, mjölk, smör och nybakta frallor förstås. Dessutom ska vi ta in müsli och satsa lite mer på knäckebröd.
Vid jubileumet nästa helg ska allt vara klart.
– Då ska allting vara på plats och så testar vi oss fram. Vad säljer och vad säljer inte. Vi gillar inte att stå stilla, utan det ska hela tiden hända något.
Finbesök i samband med jubiléet
Guldkringlan får också besök av flera tungviktare i branschen i samband med tvåårsfirandet.
– Vi kommer visa upp mycket kunskap kring praliner, macarons och så vidare. Vi får bland annat hit en bagare som heter Johan Sjöstrand som är jättekänd i branschen. Till varje segment kommer det framstående svenska bagare och konditorer som ska presentera sina produkter. Det som går bra kommer vi behålla i sortimentet. Det är en jättehappening i Vimmerby, säger Joakim Hesselgård.
Satsningarna som nu görs innebär att Guldkringlan med säkerhet blir kvar på sin nuvarande plats i Vimmerby.
– Vi för fortsatt en dialog med hyresvärden om att vi behöver större utrymme. Framöver behöver bageriet bli större och vi behöver få ännu mer fryskapacitet. Vi har en stor order att hantera och har fått ytterligare beställningar på den. Vi behöver en fryscontainer till bara den produkten.
Kan behöva nyanställa
Som många andra energiintensiva verksamheter berörs Guldkringlan av de höga elkostnaderna.
– Utöver det har vi råvarupriserna och dieselpriserna. Vi går in i en osäker tid, men våra ugnar går för fullt. Företaget mår ganska bra nu, men man klarar inte hur mycket som helst. I förlängningen är det personalen som får stryka på foten. Vi kan inte påverka råvarupriset, energin eller hyran. I det sista läget handlar det om att minska sortimentet och varsla personalen.
Joakim Hesselgård vill dock se framåt och tro på ljusare tider. I dagsläget har företaget 14 anställda.
– Den stora ordern vi har fått kan också bli ännu större i januari. Om det blir så kommer vi behöva två personer till som producerar den här kakan varje dag.