Annons:

AT-läkare rankar Västervik sjukhus högt

Bild från 2019 när AT-läkarna hade rankat både psykiatrin och kirurgin på Västerviks sjukhus som bäst i landet. Foto: Arkivbild.

AT-läkare rankar Västervik sjukhus högt

AT-läkare över hela landet har rankat länets sjukhus. Västervik, som hamnar på femte plats, håller ställningarna som en av de högst rankade orterna i landet. 

Annons:

Det är Sveriges Yngre Läkarförening (SYLF) som årligen skickar ut en enkät till samtliga AT-läkare, där de får betygsätta sina utbildningar. Bäst i länet hamnar återigen Västerviks sjukhus på femte plats med 5,39 poäng av 6,0 möjliga.  

Marina Oppenheimer, övergripande studierektor för AT-läkarna i Region Kalmar län, tycker att resultatet signalerar en bra utbildning.  

– Det är ett tecken på att grunden i AT-utbildningen är mycket god och håller bra kvalitet. Det kollegiala stödet rankas som alltid högt och det är ju grundbulten för ett bra utbildningsklimat, säger Marina Oppenheimer 

Rekommenderas till 94% 

På frågan om de nuvarande AT-läkarna rekommenderar sjukhuset till andra svarar 94 procent i Västervik ja. Marina Oppenheimer nämner fem aspekter som gör att AT-orterna rankas högt.   

AT-läkarna värdesätter en tydlig introduktion, bra kollegialt stöd, tillgång till instruktion och att handledningen är prioriterad. AT-orter där AT-läkarna känner en möjlighet att påverka sin arbetsmiljö kommer alltid att skattas högt och dessa AT-orter ligger i princip alltid högt i rankingen, avslutar hon. 

Fakta

Allmäntjänstgöring (AT) är en tidsbegränsad anställning under handledning för den som fullgjort läkarutbildning. Allmäntjänstgöringen omfattar minst 18 månader och läkaren kallas under denna tid AT-läkare. 

Sedan 2000 har Sveriges Yngre Läkares Förening gjort en enkät och presenterat en ranking av AT-orterna. Den anses betydelsefull för vilken AT-ort man söker sig till. 

I årets enkät är det sammanlagt 62 AT-orter som rankats av de drygt 1 200 AT-läkare som svarat på frågorna, vilket motsvarar en svarsfrekvens på 33 procent. 

Källa: Regionkalmar.se 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt