Annons:

Så fick familjen ned sin elförbrukning: ”Vi återanvänder disk och lagar mat var tredje dag”

Anders har levt sparsamt i hela sitt liv, och har redan tänkt till om hur han och familjen bäst håller nere kilowattimmarna. Foto: MostPhotos

Så fick familjen ned sin elförbrukning: ”Vi återanvänder disk och lagar mat var tredje dag”

Januari är sedan tidigare känd som årets fattigaste månad. Efter helger, julklappsinköp och firanden gapar plånboken ofta tommare än vanligt hos var och varannan svensk. När elkrisen dessutom är ett faktum och decemberfakturorna för några veckor sedan damp ned i svenskarnas brevlådor funderar nog de flesta över hur man bäst sparar på kilowattimmarna. Någon som redan innan elkrisen levde elsnålt och har strategier för att använda så lite el som möjligt är vår trogne läsare i Västervik, med det fingerade namnet Anders. Genom att optimera vardagen och ha ett strategiskt schema för både disk, tvätt och andra elkrävande vardagssysslor har Anders och familjen lyckats dra ned sin elförbrukning avsevärt. 

Annons:

– Jag är extremt sparsam, det är nästan otäckt, skämtar Anders. Det är nästan så jag måste vara anonym, för annars kommer folk undra vad jag håller på med. Men jag är lite nördig, och vill inte slösa på något. 

Anders bor tillsammans med sin fru och en fjortonårig dotter i en normalstor tegelvilla byggd på 60-talet och som värms upp med en bergvärmepump. Visst har elkrisen fått familjen att dra åt svångremmen ytterligare, men att tänka till kring elförbrukningen är något familjen gjort långt tidigare. 

– Det här började vi med redan tidigare. Men visst, vi har dragit ned temperaturen inomhus tre grader, och jag har sänkt golvvärmen i duschen från 22 till 18,5 grader. Förut bastade vi dessutom minst en gång i månaden, men det har vi slutat med helt, berättar Anders.

Spartips – byt duschmunstycke

Ett spartips som kan spara mycket varmvatten i duschen är att byta duschmunstycke. 

– Vi hade ett 20-liters munstycke tidigare, men bytte ut det mot ett 6-liters. Ofta pratas det mest om att det är inomhustemperaturen som drar mest el, men jag tror att varmvatten är den stora grejen. Vi har en tonårsdotter, och jag och min fru är rätt så motionsinriktade så det blir mycket duschande. Har man 6-liters i stället för 20 så blir det stor skillnad.

Att aldrig låta vattnet rinna i onödan vid exempelvis tandborstning är självklart hemma hos familjen. Givetvis också att släcka lamporna i de rum man inte är i, även om all belysning har ledlampor. I källaren har Anders installerat rörelsesensorer för att lampor inte ska stå på av misstag. 

– Jag var rätt nördig redan innan elkrisen, så jag har många sådana här grejer. Dessutom är vi väldigt sparsamma med disk och tvätt, berättar han. 

Återanvänder disken och lagar inte mat varje dag

Diskmaskinen försöker familjen använda så lite som möjligt, och diskar inte mer än absolut nödvändigt. 

– Vi återanvänder disken hela tiden och diskar sällan i maskinen. När det gäller mat så lagar vi mat så det ska räcka i tre dagar. Då blir det storkok, och så behöver vi inte ha i gång ugn och spis på flera dagar. Det är väl inte ovanligt att familjer lagar flera olika maträtter till familjemedlemmar, men hos oss är det en maträtt som gäller, och så får alla äta det. 

Tvättmaskinen går alltid full. Torktumlare har familjen, men all stor tvätt som lakan och handdukar hängs för att torka. För att effektivisera själva tvättandet strävar familjen efter att bara handla kläder som går att tvätta samtidigt. 

– Vi har bara tvätt som går att tvätta ihop. Inte en massa plastplagg som måste tvättas i 30 grader. Här är det kulörtvätt, ekonomitvätt i 60 grader som gäller. Så vi tittar noga i tvättråden på kläder när vi handlar så det ska passa.

För att kläderna inte ska behöva torktumlas så länge är tvättmaskinen alltid inställd på centrifugering 1600 varv. En liten detalj som sparar tid för torktumlaren. 

Har nyligen installerat solceller

Efter att ha planerat för solceller under flera år fick familjen äntligen solceller på taket i september förra året. Något som gjort att de nu kan unna sig saker de sparat in på tidigare. 

– När solen skiner så värmer jag upp huset lite extra. Då kan vi slösa lite och ha det lite mer komfortabelt än vad vi haft tidigare. Vi har ett bubbelbad i källaren som vi kommer nyttja nu när det är soligt!

För Anders är det självklart att leva sparsamt och inte slita på naturens resurser, så det är inte bara just elen som inte slösas med. 

– Jag är som sagt lite nördig, och vill inte slösa på någonting. Mat och skräp exempelvis. Mat slänger jag aldrig, och vi får ihop ungefär en soppåse brännbart i månaden. Allt går att sortera! Vi sorterar allt i glas, plast, metall, tidningspapper och kompost. Och gör man storkok och köper rätt saker så blir det inte en massa skräp. 

Delar resten av din familj intresset för att spara, eller hur ser de på det här sättet att tänka?

­– Jag har tvingat dem till det här, skrattar Anders. Men det blir ett sätt att leva, och har blivit naturligt för oss. Men jag har alltid varit sådan här. Jag kommer från landet, är 56 år och uppvuxen i lite fattigare förhållanden. Vi odlade själva och eldade själva så man fick klyva ved och jobba med det en massa på somrarna. 

Och sparandet och planerandet ger resultat.

– Det fina i kråksången är att vi förra året satte nytt rekord och använde 30 procent mindre el än tidigare. Nu förbrukar vi 8500 kWh/år.

Fakta

Anders elspar-tips:

- Byt ut duschmunstycke i duschen till ett som sparar vatten.

- Vrid ned värme och golvvärme i huset.

- Var noga med att stänga av vattenkranar och släcka lampor. Rörelsesensorer och timrar kan vara till hjälp.

- Använd kläder som går att tvätta i samma temperatur. Då behöver du inte köra lika många tvättar.

- Gör storkok och laga mycket mat några gånger i veckan istället för varje dag.

- Om du använder torktumlare, se då till att centrifugera tvätten ordentligt innan så den är så "torr" som möjligt.

- Återanvänd disk! All disk måste inte diskas efter varje användning.

Bonustips: 

– Vi kör tvättmaskinen med varmvatten från värmepumpen, säger Anders. Det är mycket billigare att värma tvättvattnet så. Sköljer tvätten gör vi i kallvatten!

– Vi har också cirkulationspumpen för elementvatten avstängd när värme inte produceras, och bara där sparar vi ungefär 400 kWh/år.

– Sätt timer på tv-apparaten! Vi har timer på våra två, och de stänger av sig själva efter 30 minuter om ingen reagerar. 

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvimmerby.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt