Bröderna Hasse och Anders Hofvergård, uppväxta i Lönneberga, fick fira tillsammans på Cirkus scen i Stockholm i onsdags.
Årligen sedan år 2000 avgörs reklambyråtävlingen Årets byrå. Den är Nordens största bransch- och kundstudie där köpare av marknadsföring och kommunikation utvärderar och tycker till om sina kommunikationsbyråer.
I onsdags avgjordes 2023 års upplaga på Cirkus i Stockholm. På plats fanns förstås alla stora och flashiga Stockholmsbyråer, tillsammans med alla andra kreativa, kundorienterade och resultatskapande kommunikationsföretag i Sverige, för att prisas som bäst i landet i ett antal kategorier.
Rejält prisade
Mitt i allt detta fanns också två bröder uppväxta i Lönneberga, Anders och Hasse Hofvergård. Anders inledde sin karriär på Roxx i Vimmerby, medan Hasse sadlade om till rekalmbranschen från läraryrket senare i livet. I dag är de delägare i varsin framgångsrik reklambyrå, Anders i Byn kommunikationsbyrå i Norrköping och Hasse i Wilson Creative i Kalmar.
Och det blev i det närmaste jackpot för bröderna. Byn blev trea i klassen Reklambyrå med omsättning mellan 15 och 25 miljoner kronor, och Wilson Creative blev tvåa i klassen Digital byrå med omsättning mellan 5 och 25 miljoner kronor samt tvåa i klassen Årets Arbetsgivare 15-25 mkr.
Och gissa om det firades på klassiskt småländskt vis där på Cirkus scen?
"Ägde dansgolvet"
– Det blev väldigt festligt och väldigt sent. Vi ägde dansgolvet, berättar Anders Hofvergård och skrattar.
– Det var nästan overkligt och mycket speciellt att stå där ihop med brorsan, men verkligen skitroligt. Och så var mamma den första som gratulerade. Det är ju ganska långt mellan Hasse och mig, så vi träffas tyvärr inte så ofta. Visst har vi kontakt och även ett visst professionellt utbyte. Jag tror att våra byråer är ganska lika varandra, liksom vi är som personer, så vi skulle kunna samarbeta mycket mer än vi gör i dag.
Vad är nyckeln till er framgång?
– Jag lever efter Kamprads devis; nyckeln är att anställa personer som är lite smartare än en själv – att skapa en bra arbetsplats där alla medarbetare trivs och får utrymme.
Allt började i Vimmerby
Anders, som till största delen arbetar som copywriter och med varumärkesutveckling åt företag, startade Byn kommunikationsbyrå tillsammans med två kollegor för tio år sedan. Man har vuxit sakta och säkert, och de tre medarbetarna har nu blivit ett 20-tal.
– De senaste fem-sex åren har det tagit fart ordentligt för verksamheten. Nu har vi en storlek och ett rykte som attraherar riktigt fina uppdrag. Vi är baserade i Norrköping men jobbar med bland annat konceptutveckling, varumärkesutveckling och kampanjarbete över hela Sverige.
– När man får sådana här utmärkelser slås man verkligen av hur stor påverkan slumpen har och var det tar en – från att jag fick in en tå på Roxx i slutet av 80-talet till det här i dag.
Vad betyder det att det är kunderna som bedömer er i Årets byrå?
– Det smakar så klart ännu bättre – verkligen glädjande och värdefullt. Vi har stått på pallen i Årets byrå förr, och det gör att allt fler företag har hittat oss och att vi är med på allt fler pitchar.
"Uppskattar det lilla"
Efter att har prisats på galan i onsdags la Anders ut en kort text på sin Facebook-sida; ”Oj vad det betyder mycket att komma från ingenstans och ta sig till någonting”, stod det att läsa.
Kan du inte utveckla det lite?
– En av drivkrafterna när vi startade Byn, och valde namnet, hade att göra med att vi ville visa att man kunde starta och driva en byrå i en mellanstor stad, och sedan få den att växa. En liten blinkning till byråerna i Stockholm så klart. Kanske har det med mindervärdeskomplex att göra, men det är inte alls givet att komma från en liten bruksort och lyckas i den här branschen, inte heller att driva en byrå i Norrköping eller Kalmar och verka på den här arenan.
Tror du att den här viljan kan ha med din uppväxt i Lönneberga att göra?
– Det kan den absolut. Sedan flyttade jag hemifrån när jag fyllde 18, jag hade en drivkraft och ville någon annanstans. Nu har det lugnat ned sig. Ju mer man har sett av stora världen, desto mer uppskattar man det lilla.