Annons:

Chefen kommenterar larmet från Vimmerby kommuns hemtjänst

Bilden är en genrebild. Foto: Mostphotos/arkivbild

Chefen kommenterar larmet från Vimmerby kommuns hemtjänst

Boendemiljön och bemötandet hos en brukare i kommunen påverkar hemtjänstpersonalens mående och arbetsmiljö. Nu kommenterar verksamhetschef Hanna Revelj Westrin vid Vimmerby kommun den anmälan som ett lokalt skyddsombud har gjort till Arbetsmiljöverket.

Annons:

I en artikel i går berättade vi om att ett lokalt skyddsombud anser att boendemiljön hos en brukare i Vimmerby kommun är så pass eländig att hemtjänstens personal påverkas. Brukarens bemötande beskrivs också som så ”påfrestande” att personalens psykosociala mående påverkas att man alltid måste vara två personal vid besöken.

Skyddsombudet har nu  vänt sig till Arbetsmiljöverket efter att arbetsgivarens svar inte har bedömts vara tillräckliga.

Enligt skrivelsen ska det bland annat varken finns varmvatten eller någon dusch i bostaden, det ska finnas skadedjur och insekter där, och på grund av mycket möbler och andra saker i rummet tvingas personalen arbeta i dåliga arbetsställningar.

"Ser allvaret och digniteten"

Hanna Revelj Westrin är verksamhetschef för område vård och omsorg i hemmet hos Vimmerby kommun, och hon är väl bekant med ärendet. Hon endast ge generella svar, men förstår skyddsombudets syn på allvaret i personalens situation.

– Självklart ser jag allvaret och digniteten i det som upplevs och det är en utmaning vi har att förhålla oss till inom hemtjänsten där vi har socialtjänstlagen och arbetsmiljölagen att förhålla oss till och både väger lika tungt. Vi har en fantastisk hemtjänst som gör sitt yttersta varje dag för att det ska bli så bra som möjligt för våra medborgare, säger Hanna Revelj Westrin.

Hur ser du på att personalens psykosociala mående sägs påverkas av en brukares bemötande och att man alltid måste vara två personal vid besöken?

– Dialog förs ständigt mellan arbetsgivare och personal om arbetsmiljö. Det allra viktigaste är vår dialog med den enskilde för att komma fram till bra lösningar för att det ska bli så bra som möjligt för den enskilde att få sina behov tillgodosedda och en god arbetsmiljö för personalen. Om det bedöms lämpligt av arbetsmiljöskäl som en åtgärd för personalen att vara två så kan det vara en åtgärd.

Har ni fått någon förklaring på vad i ert svar som inte var tillräckligt, eftersom ärendet har skickats vidare till Arbetsmiljöverket?

– Vi har haft och har goda dialoger med skyddsombud och personal.

Har ni gjort allt det ni åtar er i ert svar på begäran om föreläggandet?

 – Uppföljning och dialog sker hela tiden med skyddsombud, berörd personal och andra parter.

Vad har kommunen för möjligheter att agera när situationer likt denna uppstår? Kan ni exempelvis neka brukare hemtjänst, eller förelägga en brukare med vissa krav?

 – När vi får nya brukare, eller under tiden vi har pågående hemtjänst hos brukare, görs riskbedömningar alltid i enskilt hem och dessa följs kontinuerligt upp. Genom dialog mellan enskild och personal hittas i regel alltid lösningar för att kunna tillgodose behovet hos medborgarna och med en bra arbetsmiljö. Det är med stor respekt för individen som vi varje dag utför hemtjänst hos medborgarna i deras hem.

Vimmerby kommun får nu invänta Arbetsmiljöverkets besked om hur de avser att hantera ärendet vidare.

Här kan du läsa vår första artikel i ärendet från i går.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt