Annons:

Dyrare skolbiljetter för kommunerna i länet till hösten

Det blir dyrare skolresor för kommunerna i höst. Foto: MostPhotos

Dyrare skolbiljetter för kommunerna i länet till hösten

En ny modell för prissättning av skolbiljetter kommer börja användas i länet. Resultatet blir dyrare biljetter för skolskjutsarna till hösten.

Annons:

Kalmar länstrafik, KLT, har gjort stora förluster de senaste åren. Under 2022 blev underskottet hela 95 miljoner kronor och ett flertal effektiviseringsförslag har tagits fram.

Vid ett extra sammanträde med kollektivtrafiknämnden på onsdagen godkändes en ny modell för prissättning av skolbiljetterna som kommunerna köper. 

Det är Kalmar länstrafik, KLT, som tillsammans med representanter från länets kommuner tagit fram förslaget, som nu går vidare till regionfullmäktige för slutligt beslut. 

Enligt ett pressmeddelande ska den nya modellen bättre spegla verkligheten än dagens prismodell. 

Priset kan justeras både uppåt och nedåt och ska utgå från utfallet av trafikkostnaden. Det innebär att bränslekostnader vid starten av ett läsår kan påverka. 

Det innebär att länets kommuner får betala 10 940 kronor för en biljett som gäller två resor per dag i hela länet. För en biljett inom kommunen handlar det om 7 130 kronor. Det rör sig om prisökningar med 790 kronor respektive 610 kronor jämfört med läsåret 2022/2023.

Modellen är tänkt att börja användas vid läsåret 2023/2024, men en förutsättning är att också länets kommuner tar beslut om den.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt