Annons:

  • Måste gå 40 minuter till bussen – för att KLT ska spara två

    Göran och Britt-Marie Franzén måste numera gå 40 minuter för att ta sig till busshållplatsen utmed riksväg 23/34 sedan KLT slutade köra genom Storebro centrum. De och Ann-Marie Gunnarsson, mitten, åker till Vimmerby ett par dagar i veckan för att få socialt umgänge. Foto: Lotta Madestam

  • Måste gå 40 minuter till bussen – för att KLT ska spara två

    Det finns dagar vännerna tvekar på om de verkligen ska åka till Vimmerby på grund av att de måste gå så långt. Den här dagen var det dessutom skridskois på gångbanan. Foto: Lotta Madestam

Måste gå 40 minuter till bussen – för att KLT ska spara två

Numera går inte bussen in i Storebro centrum, utan resenärerna måste gå ut till riksvägen. För Britt-Marie Franzén, 68 år, och hennes åtta år äldre make betyder det en promenad på 40 minuter. Enkel väg.
– Vi är väldigt besvikna på hur det blev, det var som att klaga för döva öron, säger hon.

Annons:

Ett par dagar i veckan vill Britt-Marie Franzén, hennes make Göran Franzén och väninnan Ann-Marie Gunnarsson ta bussen till Vimmerby för att delta i det sociala umgänge som erbjuds i Korskyrkan.

Men det är förenat med stor ansträngning. Paret Franzén bor vid ”Stranden”, vilket innebär en promenad på drygt två kilometer till den nya busshållplatsen vid riksväg 23/34. Enkel väg.

– Tidigare tog det 15 minuter att gå till närmaste hållplats, nu 40. Vi brukar få gå hemifrån en hel timme innan bussen går för att vara säkra på att hinna, säger Britt-Marie Franzén, som erkänner att det finns dagar hon tvekar på om de verkligen ska åka till Vimmerby på grund av att de måste gå så långt.

– Helst när man har så ont i benen, tillägger hon. Men här i Storebro finns ju inget att göra för oss äldre längre.

”Färre åker buss”

De har fyllt 68, 75 och 76 år. Alla tre går med rollator. I alla olika väder med regn ibland och snöfall andra dagar. Just idag är det dessutom som en skridskois på gångvägen som leder från den nybyggda busshållplatsen utmed riksväg 23/34 in mot centrum.

– Storebro känns som ett bortglömt samhälle, säger Ann-Marie Gunnarsson. Det syns tydligt att det är förre som åker buss sedan den här förändringen. Förr var bussen nästan full.

Hon har turen att inte ha fullt så långt som vännerna.

– Jag bor där, säger hon och pekar mot hyreshusen på andra sidan ån. 

Nära, men ändå en lång väg att gå eftersom hon måste gå runt. Förr kunde hon bara gå ut på gatan och kliva på bussen.

– Det är bara ungdomarnas skolbuss som går genom samhället. Det känns också fel, de orkar väl att gå.

”Allt ska gå så fort hela tiden”

Det blev stora protester från ortsborna när KLT beslutade flytta busshållplatserna från centrum ut till riksvägen – i syfte att spara restid.

Nu har invånarna levt med förändringen sedan december 2021.

– En sådan här omdaning i trafiken gör vi i hela länet. På alla större vägar försöker vi köra så rakt som möjligt. Vi har tittat ut platser där vi ser att vi kan få en restidsförkortning och därmed erbjuda en mer attraktiv resa, berättade trafik- och planeringschefen på KLT, Katharina Seijsing, för Dagens Vimmerby när planerna offentliggjordes.

Resultatet blev en restidsförkortning på två minuter enligt KLT. Britt-Marie Franzén suckar:

– Det ska bara gå fortare och fortare nu för tiden. Det var många som klagade, men vad hjälpte det. Det var som att klaga för döva öron. 

– Efter det har vi försökt få färdtjänst men det blev avslag. Då ska man tydligen inte kunna gå, vi ansågs väl för pigga.

Vad skulle ni vilja hälsa de som bestämmer?

– Att de ska ändra sitt beslut så de äldre får åka från centrum. I annat fall, att man kan få färdtjänst. Det talas hela tiden om att man ska åka kommunalt, men det här skrämmer ju istället bort resenärerna. Många äldre har jättesvårt att åka buss nu.

 

Läs också KLT:s svar:  Minskat resande sedan bussen slutade gå genom Storebro – KLT ser en förklaring

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt