Annons:

  • Nytillskott i utställningen – Filmbyn hyllar jubilerande karaktär i år

    Originalrekvisita i form av säng och täcke från Emil i Lönneberga-filmerna visas upp på Filmbyn Småland, Foto: Ossian Mathiasson

  • Nytillskott i utställningen – Filmbyn hyllar jubilerande karaktär i år

    Filmbyn Småland förser sin utställning med en ny del kopplad till Emil i Lönneberga. I år är det 60 år sedan Astrid Lindgrens första bok om Emil gavs ut. Foto: Ossian Mathiasson

Nytillskott i utställningen – Filmbyn hyllar jubilerande karaktär i år

I år är det 60 år sedan första boken om Emil i Lönneberga gavs ut. Det uppmärksammar Filmbyn Småland med ytterligare en Emil-del i utställningen.

Annons:

Filmbyn Småland lanserar i samband med Emil i Lönnebergas 60-årsjubileum ett nytillskott i utställningen.

– Det vill vi naturligtvis uppmärksamma lite extra under årets säsong. Vi visar upp originalsängen som vi har haft stående ute i butiken plus att hembygdsföreningen i Mariannelund lånar ut originaltäcket till oss. Att vi får låna täcket för att visa originalsängen är vi väldigt tacksamma för, säger Ingela Nilsson Nachtweij.

Den tidigare hästkärran har flyttats för att bereda plats åt den nya Emil-delen i utställningen. 

– Kärran stod här för vinterförvaring och nu körde vi ut den för att den gjorde att originalkläderna inte syntes och att folk gick förbi och vidare i utställningen, säger Ingela Nilsson Nachtweij. 

"Vårt bidrag till Emils 60-årsjubileum"

Filmbyns utställning består numera av tre delar med kopplingar till Emil i Lönneberga. 

– Vi har sedan tidigare Snickerboa och doktorn i Mariannelund och nu lägger vi till originalrekvisitan. Vi har mycket tyska besökare – och i Tyskland är Emil jättestor – och de vill se originalrekvisita och originalföremål. Det passar perfekt att göra en sån satsning. Det blir vårt bidrag till Emils 60-årsjubileum. 

Filmbyns personal har under förberedelsearbetet konstaterat att första Emil-boken fyller 60 år, tredje Emil-filmen 50 år och animerade Emil-filmen, som hade premiär i Mariannelund, tio år.

– När vi nu visar upp sängen och täcket tycker vi att det är bra att ha mer information om filmerna. Vi återanvänder en utställning som gjordes till barnfilmbyn och har stått i en garderob ett tag. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt