Annons:

GRANAT HITTAD PÅ BOTTEN VID BADPLATS I KOMMUNEN

Hultsfred-Vimmerby Dykarklubb hittade på lördagen en granat på botten vid badplatsen i Gullringen. Foto: Privat

GRANAT HITTAD PÅ BOTTEN VID BADPLATS I KOMMUNEN

En 75-millimeters granat hittades på lördagen vid badplatsen i Gullringen. Det var när dykarklubben gjorde sin årliga städning av bottnarna vid de kommunala badplatserna som fyndet gjordes. Polisen kallades till platsen för att undersöka granaten.

Annons:

Åtta deltagare, varav sex dykare från Hultsfred-Vimmerby Dykarklubb, rensade under lördagen de nio kommunala baden i Vimmerby kommun.

Enligt dykarklubben var det i år ovanligt rent, och på åtta av de nio badplatserna var det bara ”det vanliga ” som hittades – det vill säga saker som burkar, flaskor, kapsyler och fiskedrag.

Desto mer anmärkningsvärt och dramatiskt var det när man dök i Gullringen. Där hittade man en gammal 75-millimeters granat.

Polis tillkallades

– Vår dykare där hittade något i gyttjan och tog upp det. Det fanns inga markeringar kvar på den och var till formen inte helt olik en flaska, men när han förstod att det var en granat la han den försiktigt på bryggkanten, tog sig därifrån och kontaktade polisen, berättar dykarklubbens Egon Karlsson.

– Polisen tog sedan kontakt med sina experter som genom granskning av fotografier kunde konstatera att den var ofarlig, vilket de meddelade oss ett par timmar senare, berättar Egon Karlsson.

Hur granaten har hamnat i vattnet i Gullringen är oklart.

– Man kan ju bara gissa, men kanske är det någon som har haft den som prydnadssak hemma i bokhyllan och sedan velat göra sig av med den. Granaten är troligtvis en luftvärnsgranat från 50-talet eller äldre, men så länge har den inte legat i vattnet.

Hur var dykningarna i övrigt?

– Jag har hållit på med detta i 20 år, och det blir bättre och bättre från år till år. Folk är mycket mer skötsamma nu för tiden, och förmodligen har det med den miljödebatt som förs att göra – folk tänker sig för allt mer.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt