Annons:

Mer grönt och mindre kött enligt nya kostråd

Mer grönt och mindre rött kött. De nya nordiska näringsrekommendationerna ska gynna både hälsan och planeten. Foto: MostPhotos

Mer grönt och mindre kött enligt nya kostråd

Ut med rött kött och in med baljväxterna. Nu är det mer grönt på tallriken som gäller. Idag lanserades de nya nordiska näringsrekommendationerna som tagits fram med både hälsa och miljö i åtanke. 

Annons:

Nu har de nya nordiska näringsrekommendationerna släppts.
Tidigare har rekommendationerna kring kosten främst fokuserat på näringsinnehållet i olika livsmedel. Men i de nya riktlinjerna har forskarna även tagit hänsyn till hur livsmedlen påverkar miljön.

Rapporten bygger på 400 aktuella studier där man undersökt hälsoeffekterna av 36 näringsämnen och 15 livsmedelsgrupper under fyra års tid.

– Genom rapporten får vi ett vetenskapligt underlag som visar att en hälsosam kost oftast också är hållbar. Det finns många och stora synergier att göra mellan hälsa och miljö i den nödvändiga omställningen av vår matkonsumtion, säger Rune Blomhoff, projektledare för de Nordiska näringsrekommendationerna 2023 och professor på Oslo universitet i ett pressmeddelande.

Mer grönt på tallriken

Enligt de nya kostråden är det fritt fram att frossa i grönsaker, frukt och bär. Baljväxter och fullkornsprodukter är också något att fylla tallriken med om man vill leva hälsosamt och klimatsmart.
Andra livsmedel som man kan äta med gott samvete är fisk och nötter. Mjölkprodukter med låg fetthalt uppmuntras i måttligt mängd. 

Något man däremot bör skära ner på om man ska följa de nya råden är mängden rött kött. Där ligger rekommendationen på max 350 gram tillagat kött i veckan.

Alkohol och processade livsmedel med höga halter av fett, salt och socker ligger i särklass sämst till om man vill gynna hälsan.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt