Annons:

  • Aktieägare miljardstämmer Edsbruksonens Ericsson

    Ericsson stäms på miljardbelopp av besvikna aktieägare. Foto: MostPhotos

  • Aktieägare miljardstämmer Edsbruksonens Ericsson

    Börje Ekholm är vd för Ericsson. Foto: Pressbild

Aktieägare miljardstämmer Edsbruksonens Ericsson

37 missnöjda aktieägare stämmer Ericsson. Totalt rör det sig om drygt 1,8 miljarder, rapporterar Dagens Industri.

Annons:

Det var i februari ifjol som Ericssons vd, Börje Ekholm, i en intervju med Dagens Industri redogjorde för slutsatserna i bolagets interna Irakrapport som hållits hemlig i två år. 

I mars samma år nekades sedan Börje Ekholm och styrelsen ansvarsfrihet på bolagets årsstämma. Bakgrunden till det var förstås SVT:s avslöjande reportage om att Ericsson kan ha betalat mutor till terrorsekten IS i Irak för att kunna leverera telekomutrustning till en kund i staden Mosul. 

– Vi är begränsade när det gäller vad vi kan säga om Irakutredningen. Jag förstår att det är frustrerande. Men vi kommer fortsätta samarbeta med det amerikanska justitiedepartementet. Jag har ansvar för företagets verksamhet och att stärka upp vår etik. Jag kan försäkra alla att jag är fullt engagerad i att åstadkomma förändring. Vi har nolltolerans mot korruption, sa Börje Ekholm på stämman enligt Aftonbladet.

Från Edsbruk

Nu avslöjar Dagens Industri att aktieägare stämmer Ericsson på drygt 1,8 miljarder kronor. Det rör sig om 37 besvikna aktieägare som ligger bakom stämningarna, som är separata men koordinerade. Det rör sig om såväl fondbolag som pensionskassor, enligt DI. 

Aktieägarna kräver skadestånd för den negativa kursutvecklingen sedan 16 februari 2022. Från den 16 februari till den 2 mars föll Ericssons B-aktie med drygt 33 procent och värdet har nu mer än halverats. 

I USA är det relativt vanligt att börsbolag stäms av aktieägare när kursen dalat medan det är klart mer sällsynt i Sverige. Ericssons vd Börje Ekholm är ursprungligen från Edsbruk i Västerviks kommun.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt