Annons:

Regionen säger upp 1177-avtalet – oklart med ny organisation

Bilden är en genrebild. Foto: 1177

Regionen säger upp 1177-avtalet – oklart med ny organisation

Den 30 september lämnar Region Kalmar län det nationella samarbetet kring 1177 på telefon. Hur den nya organisationen ska se ut är dock inte klart ännu.
– Vi räknar med att på sikt minska väntetiderna, säger regionrådet Mattias Adolfsson (S).

Annons:

1177 på telefon syftar till att svara på frågor, ge egenvårdsråd och hänvisa invånare vidare till rätt vårdnivå. Region Kalmar län medverkar för närvarande i den nationella samverkan kring 1177 på telefon, vilket har inneburit att regionernas medarbetare har hjälpts åt vid långa köer.

Den 30 september säger Region Kalmar upp avtalet som SCV-majoriteten inte tycker har fungerat.

– 1177 på telefon har länge dragits med alltför långa väntetider. Det påverkar och sätter vårdflödet ur spel. 1177 på telefon har en viktig roll i att ofta vara de som först möter invånare för att bedöma hur de bör agera. Om ingen svarar på 1177 på telefon leder det ofta till onödiga akutbesök. Det kan leda till slösad tid både för patienten och medarbetarna. Därför ska vi se till att stärka 1177 och ta tydliga kliv för att säkerställa en god tillgänglighet, säger Emmy Ahlstedt (C), regionråd med ansvar för primärvården, i ett pressmeddelande.

Oklart med ny organisation

Majoritetskollegan Mattias Adolfson (S), regionråd och hälso- och sjukvårdsberedningens ordförande, berättar hur han ser på saken:

– För invånarna i länet kommer det initialt den 30 september inte märkas någon större skillnad vad gäller 1177 på telefon, men Region Kalmar län lämnar då den nationella samverkan och räknar med att på sikt minska väntetiderna. Vi kan konstatera att det nationella samverkansavtalet inte har fungerat i praktiken. Våra medarbetare har fått lägga en stor del av tiden på andra regioners patienter samtidigt som invånarna i vårt län inte alltid kommit fram till Region Kalmar läns medarbetare som med sin lokalkännedom snabbare och enklare kan hjälpa invånarna som ringer upp.

I Kalmar län ska 1177 på telefon fortsatt vara bemannad med sjuksköterskor och finnas tillgänglig dygnets alla timmar. Hur den nya organisationen kommer att se ut är dock ännu oklart.

– Om vi driver 1177 på telefon helt i egen regi eller om vi samarbetar i ett mindre kluster tillsammans med exempelvis våra grannlän återstår ännu att se, säger Lena Granath (V), regionråd med ansvar för hälso- och sjukvård.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt