Annons:

  • En sommar med gratis resor – det här har ungdomarna gjort:

    Majken Elofsson, Tyra Simonsson och Lisa Nilsson har uppskattat möjligheten att åka gratis tåg och buss i sommar. De hoppas på en fortsättning nästa år. Foto: Lotta Madestam

  • En sommar med gratis resor – det här har ungdomarna gjort:

    Två-tre resor varje dag har det blivit i sommar för vännerna. Foto: Lotta Madestam

En sommar med gratis resor – det här har ungdomarna gjort: "Stackars de i Vimmerby"

Kommunens satsning på sommarlovsbiljetter lovordas av ungdomarna. Kompisarna Majken Elofsson, Tyra Simonsson och Lisa Nilsson har rest med buss eller tåg varje dag på lovet.
– Vi har gjort många roliga saker och även lärt oss att ta mer ansvar, säger Majken Elofsson.

Annons:

Det är andra året som politikerna sa ja till erbjudandet från KLT, Kalmar länstrafik, att köpa sommarlovsbiljetter till skolungdomar som går i årskurs sex till nio samt ettan och tvåan på gymnasiet.

– Vi har inte tvekat alls, sa kommunalrådet Lars Rosander (C) när det blev känt att kommunen var redo att gå in med cirka 530 000 kronor för att ungdomarna skulle få åka buss och tåg gratis i länet över sommarlovet.

Använt biljetten varje dag 

Tyra Simonsson från Hultsfred samt Majken Elofsson och Lisa Nilsson från Mörlunda har just börjat i sjuan på Albäcksskolan. Under sommarlovet har de använt sina sommarlovsbiljetter flitigt.

– Vi har åkt två-tre gånger om dagen, säger Tyra Simonsson när vi träffas vid skolan för att de ska få berätta om vad de tycker om satsningen.

– Vi hade inte kunnat göra så här mycket annars på lovet, det hade blivit jättedyrt. Det märkte jag för jag glömde mitt busskort en gång när vi skulle till Kalmar, säger Majken Elofsson, som även tycker att hon lärt sig att ta mer ansvar.

Det skriver vännerna under på, för det är en del att lära med att hitta rätt tider, komma på rätt buss och hitta passande anslutningsbussar.

”Stackars de i Vimmerby”

De är tacksamma för att Hultsfreds kommun satsat på sommarlovsbiljetter, till skillnad från Vimmerby kommun som sa nej.

– Stackars de i Vimmerby, säger Lisa Nilsson spontant när hon får höra om skillnaderna mellan kommunerna.

Kan ni ge några exempel på vad ni gjort i sommar, som ni rest till med buss eller tåg?

– Vi har åkt mycket till kompisar på andra orter, till släkt, varit i Kalmar för att shoppa och vi var på stadsfesten. Vi har även badat och gått på fotboll på många olika ställen. Ofta har vi åkt stora kompisgäng, berättar de för att ge några exempel.

Alla tre är överens om att de inte alls kunnat göra så här mycket roligt utan sin sommarlovsbiljett.

– Då hade det varit en mycket tråkigare sommar, för då hade vi inte kunnat göra lika mycket utan mest suttit hemma.

– När vi pratar med andra om det känns det som att alla använt sitt kort någon gång, ingen är negativ till det.

Vad skulle ni vilja hälsa till politikerna som tog beslutet att sats på det här?

– Att de ska fortsätta, det hoppas vi verkligen. Det är kul att man kan göra saker på lovet, utan att det ska kosta så extremt mycket.

”Jätteynnest för våra ungdomar”

Susanne Svenson sitter med i Luppgruppen, som jobbar med ungdomspolitiska frågor utifrån luppen. Hon har hört jättemycket positivt från ungdomar som använt sommarlovsbiljetten flitigt.

– Det är en jätteynnest för våra ungdomar som berättat att de varit på bio eller shoppat i Vimmerby, badat i Berga och tagit tåget till Kalmar för att gå på fotboll på Guldfågeln Arena för att ge några exempel, säger hon.

Hon lyfter också en annan fördel.

– Tack vare den här möjligheten har ungdomarna kunnat ta sommarjobb egentligen var som helst i kommunen, inte bara på hemorten. Tidigare har de sagt att det kostar för mycket att resa, nu har vi de som rest en del.

Nu hoppas hon på en fortsättning även nästa år.

– Jag hoppas verkligen politiken fortsätter satsar på det här för det är så himla positivt för alla våra ungdomar i kommunen. Det är jättemånga som använt möjligheten och vi har hört mycket positivt, det hoppas jag statistiken kommer visa.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt