Annons:

  • Elin, 18 år, vill göra skillnad – föreläsning blev avgörande

    Efter föreläsningen anmälde Elin Sjösten sitt intresse för att börja engagera sig för Amnesty International till föreläsaren Leo Rudberg. Foto: Lotta Madestam

  • Elin, 18 år, vill göra skillnad – föreläsning blev avgörande

    Malva Glimståhl, Ella Strömberg och Felicia Karlsson tyckte det var en mycket bra och lärorik föreläsning. Foto: Lotta Madestam

  • Elin, 18 år, vill göra skillnad – föreläsning blev avgörande

    Elin Sjösten, Vimmerby. Foto: Lotta Madestam

Elin, 18 år, vill göra skillnad – föreläsning blev avgörande

Amnesty Internationals föreläsning för gymnasieelever i Hultsfred blev avgörande. Den fick Elin Sjösten från Vimmerby att bestämma sig för att engagera sig för människors rättigheter.
– När man får en sådan här möjlighet vill jag ta den, säger hon.

Annons:

Leo Rudberg från Amnesty International besökte Hultsfred på onsdagen för att föreläsa för elever på Samhällsvetenskapsprogrammet och de som läser samhällsvetenskap på andra program.

– Amnesty har en föreläsningsturné på skolor varje höst, i år är fokus på kvinnors rättigheter och yttrandefrihet särskilt i Iran, men också i Frankrike och Sverige, säger Leo Rudberg.

Föreläser för 12 000 elever

Hultsfreds gymnasium är en av 88 skolor i landet som gästas av Leo Rudberg och två andra föreläsare som delat upp Sverige.

– Vi beräknar föreläsa för över 12 000 elever. Det är ju över en promille av Sveriges befolkning, vilket jag personligen tycker är coolt att vi får vara med och nå ut till så många med så viktiga frågor.

Vad är målsättningen med ditt besök i Hultsfred?

– Att folkbilda och engagera eleverna, så de får veta vilka rättigheter de har och vilka fredliga demokratiska metoder de kan använda för att försvara sina och andras rättigheter. Genom att engagera sig i Amnesty eller i andra sammanhang.

Elin Sjösten från Vimmerby bestämde sig under föreläsningen för att börja engagera sig för Amnesty. Så hon knöt kontakter med Leo Rudberg efter föreläsningen.

– Jag har alltid stått upp för vad jag tycker och tänker och vill göra skillnad och vill hjälpa andra människor. Jag har tänkt på det länge, nu var det enklare att knyta kontakt, säger hon.

Är det något särskilt som engagerar dig extra mycket?

– Jag brinner för rättssystemet och kvinnors rättigheter.

Slöjförbud och koranbränning

Slöjförbud och slöjtvång var en av de saker som togs upp, där Amnesty aviserar att det är precis lika fel med slöjtvång, som exempelvis Iran har, som med slöjförbud som vissa skånska kommuner försökt införa och som Frankrike har.

– Vi står upp för varje flicka och kvinnas rätt och frihet att själva välja sin klädsel. Det är en del av yttrande- och religionsfriheten, sa Leo Rudberg.

Koranbränningen togs däremot inte upp, Leo Rudberg förklarar varför:

– Det är en så pass aktuell händelse, så den hann vi inte få med till höstens föreläsningar. Det är en lång process där man börjar tidigt med att ta fram ämnet för föreläsningen och utforma manus, som tas fram av sakkunniga på rikskansliet, som är några av Sverige främsta experter på mänskliga rättigheter.

"Bra och lärorikt"

Enligt SA-läraren Silvio Ghroyeb jobbar skolan med mänskliga rättigheter i flera olika ämnen för att bygga en förståelse hos eleverna för vad som sker omkring dem.

– Föreläsningen blir ett komplement till undervisningen i skolandet, det ger ett annat perspektiv, säger han.

Vännerna Malva Glimståhl, Ella Strömberg, BF23, och Felicia Karlsson i BF22 var nöjda efter den drygt en timme långa föreläsningen. De skulle också kunna tänka sig att engagera sig för Amnesty, men vill låta det smälta in först.

– Föreläsningen var bra och mycket lärorik. Det var väldigt spännande att se vad de gör och hur de kan förändra, så det väckte definitivt ett intresse för Amnesty.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt