Annons:

Så många valde att gå på andra gymnasieskolor:

Fler började Vimmerby gymnasium än vad som slutade i juni i år. Foto: Vimmerby gymnasium

Så många valde att gå på andra gymnasieskolor: "Deras rätt"

120 elever tog studenten från Vimmerby gymnasium i somras. 60 fler påbörjade sina studier i augusti.
Ändå slår de interkommunala ersättningarna hårt mot kommunen.
56 elever har nämligen valt att gå på andra gymnasieskolor.

Annons:

Antagningen till Vimmerby gymnasium blev lyckad. 180 elever började årskurs ett i augusti – 60 fler än vad som tog studenten i juni 2017. 

Totalt har gymnasiet 536 elever per den 14 september. Av dem är 43 asylsökande. 

– Vi har varit nere betydligt lägre än så, säger BUN:s ordförande Lis Astrid Andersson (S). 

Men de interkommunala ersättningarna ser ut att kosta kommunen 4,5 miljoner kronor i år. Det beror på att 56 elever som slutade högstadiet i Vimmerby har valt att gå på andra gymnasieskolor. 33 har gjort ett motsatt val. 

21 av de 56 har valt Hultsfreds gymnasium, en del har valt naturbruksgymnasium och golfgymnasium. Även frisörutbildningen i Västervik lockar. 

– Ungdomarna har rätt att välja andra gymnasieskolor och det är svårt att påverka, säger Birgitha Sahlin, barn- och utbildningschef. 

En från Visby

Av de 33 nya kommer sex från Kinda kommun, trots bristerna kring skolsjukts, sex från Eksjö kommun – och bland annat en från Visby. De tre profilerna är ishockey, fotboll och dans.

– Dansprofilen drar ser vi. En från Visby går här för vår dansprofil. Våra profiler är ett bra sätt att marknadsföra oss på. Dansprofil har en liten utökad studietid för att de ska kunna komma in på Danshögskolan sedan, säger Sahlin.

– De har ett uppdrag på gymnasiet att titta på hur de kan utveckla. Om det goda resultatet från gymnasiet kommer dra blir spännande, säger Kjell Alexandersson (M), vice ordförande i nämnden. 

Ska se över med grannkommunen

Nu ska man snart ha en överläggning med Hultsfreds kommun. 

– Vi har ett fantastiskt gymnasium, men man måste titta på programutubudet, våga förändra, våga tänka nytt och det tittas det på hela tiden. Vi har en överläggning på gång med Hultsfred, där vi tillsammans tittar över programutbudet. Bara för att vi samarbetar får inget av gymnasierna stagnera. Utveckling sker, profiler kan läggas till och ta bort och profiler kan verkligen vara ett lockbete, säger Lis Astrid Andersson (S).

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt