Annons:

Kvinnojourens grattis till män väcker reaktioner –

"Vi vill uppmuntra alla som stöttar vår verksamhet, oavsett kön", motiverar Elaine Sanches att Hultsfred/Vimmerby Kvinnojour skriver grattis till män på Facebook. Foto: Privat

Kvinnojourens grattis till män väcker reaktioner – "Kan minska förtroendet"

Kvinnojourens grattishälsningar till män på Facebook har väckt reaktioner och skapat en tanke att det kan minska förtroendet och göra kvinnor osäkra att ta kontakt med föreningen.
– Vi vill uppmuntra alla som stöttar vår verksamhet, oavsett kön, säger verksamhetschef Elaine Sanches.

Annons:

Hultsfred/Vimmerby Kvinnojour har en Facebooksida där man bland annat lägger ut glada bilder, viktiga budskap, tidningsartiklar om våldsutsatta kvinnor och sänder grattishälsningar till män.

Det sista väcker en del frågetecken, vad det gör med förtroendet.

– Vi säger att det är en tjej som anmält sin kille för något och polisen säger att hon ska bli kontaktad av eller kontakta Kvinnojouren. Sedan ser tjejen att Kvinnojouren skriver grattis på födelsedagen på Facebook till killar som är väldigt nära tjejens kille. Eller det skulle ju kunna vara så illa att det är hennes kille de skriver grattis till, det vet ju inte de. Då kommer inte den här tjejen som behöver deras stöd att kontakta dem. Är du med på det viktiga, frågar sig en läsare som kontaktat tidningen.

"Frågan är så viktig" 

Hen är egentligen inte ute efter att kritisera Kvinnojouren, utan vill värna verksamheten och de kvinnor som behöver deras hjälp.

– De ska vara där för kvinnor, de kan ju inte vara "kompis" med alla då... Varför är de ens vänner med killar? Frågan är så viktig för de utsatta och avgörande i en situation där någon är livrädd. Utsatta kvinnor kanske inte kommer ta den kontakten med dem eller våga lita på dem.

Kritiken förvånar

Elaine Sanches blir förvånad över kritiken, men också besviken över att man inte vänt sig till Hultsfred/Vimmerby Kvinnojour direkt.

– Facebook är inte vår hemsida eller vår privata sida, utan en sida för alla som stöttar oss. Vi har många män också som betalar medlemsavgiften och är passiva medlemmar. Då tycker jag att man kan gratulera dem, när de är våra Facebookvänner. Det kan alla vara, oavsett kön. 

– Däremot får män inte vara med i styrelsen, men vi välkomnar alla som är intresserade av vår verksamhet och är emot våld mot kvinnor att följa oss på Facebook. Motståndarna finns inom alla kön. Vi hoppas att sidan ska öka intresset för Kvinnojouren och visa att vi finns, förklarar Elaine Sanches.

Förstår du problemet nu när du får det till dig?

– Nej, det får mig att misstänka att det är en kvinna som inte vill oss och vår verksamhet väl. Tyvärr finns det sådana, så det förvånar mig inte, utan vi har fått kritik för allt ifrån att jag postat något på engelska till att vi postat för många bilder med katter på. Vi vill inte bara posta saker om våld och visa bilder på misshandlade kvinnor, utan vi vill både informera och önska vänner en god dag, varvat med fina bilder. Som tur är väger de positiva över.

Ser du att det skulle kunna skada förtroendet för Kvinnojouren?

– Ja, genom att det kan så ett frö. Det kan vara så att de som aldrig tänkt på våra grattis till män börjar tänka på det, så det kan skapa olika reaktioner hos andra kvinnor framöver. Det är därför jag tänker att hade de velat få rätt information och velat vår verksamhet väl så hade de kontaktat oss direkt med sina synpunkter, det kan man göra anonymt.

Kommer ni lyfta det här i styrelsen, för att diskutera det?

– Det vet jag inte, vi har inte ens tänkt på det. Vi har massa stödsamtal och många kvinnor som bor hos oss och aldrig hört något om det. När vi är en så liten verksamhet med ekonomiska problem är vi tacksamma för alla som stöttar oss och vill uppmuntra det.

Annons:

Lotta Madestam

lotta.madestam@dagensvimmerby.se

073 848 65 05

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt