Annons:

  • Tidningschefen väntar sig kritik:

    Vimmerby Tidning (bilden) och Västerviks-Tidningen blir tredagarstidningar. Maria Kustvik, publicistisk chef på NTM, väntar sig kritik. Foto: MostPhotos

  • Tidningschefen väntar sig kritik:

    Maria Kustvik är publicistisk chef på NTM och förväntar sig kritik efter beslutet. Foto: NTM/Pressbild

Tidningschefen väntar sig kritik: "Stökar i människors liv"

Både Vimmerby Tidning och Västerviks-Tidningen går från att vara sexdagarstidningar till att bli tredagarstidningar. NTM:s publicistiska chef, Maria Kustvik, väntar sig reaktioner.
– När man ruckar på människors rutiner, så stökar vi i människors liv, säger hon till vår tidning.

Annons:

Från och med 1 mars i år väljer NTM-koncernen att halvera antalet utgivningsdagar för både Vimmerby Tidning och Västerviks-Tidningen. Sedan lång tid tillbaka har båda tidningarna getts ut sex dagar i veckan. 

Nu blir det endast tre. Vimmerby Tidning kommer att ges ut på tisdagar, torsdagar och lördagar medan Västerviks-Tidningen kommer på måndagar, onsdagar och fredagar. 

Maria Kustvik, publicistisk chef på NTM, väntar sig reaktioner.

– Det är klart att när man ruckar på människors rutiner och inte minst morgonrutiner, så stökar vi i människors liv. Det kommer väcka reaktioner, men jag tror också att det finns en stor förståelse hos våra läsare. Får man veta att det kostar 50 kronor att dela ut ett exemplar av tidningen, som det gör i vissa fall, så förstår man att det inte är en hållbar affär i längden. Genom att göra det här kommer vi kunna ha en tidningsaffär längre och det blir lättare att stå ut med en dyr distributionskostnad, säger hon. 

Är det här början till slutet för papperstidningen?

– Nej, men vi lever i en helt annan digital värld. Papperstidningen kommer inte leva för evigt i den här formen, men den kanske kan överleva med en frekvensnedgång. Vi vet att våra läsare kramar papperstidningen hårt och att det är en stark morgonrutin för många. För många år sedan tog man fram ett slutdatum för papperstidningen, men vi ser att kärleken är väldigt stark. Det är som att flytta mjölken i matbutiken – det skapar en oro. Våra papperstidningsläsare är trogna och krävande, men distributionen är en enorm utmaning.

Ser du en risk i att äldre personer, som inte ser det digitala som sin hemmaplan, går miste om dagsaktuella nyheter?

– Vi drar inte ned på journalistiken, utan bara på utgivningsfrekvensen. Tidningsnyheter är redan i dag en dag gamla och vi kommer inte ut samma dag. Så det är jag inte orolig för. På det här sättet kommer vi kunna arbeta igenom nyheterna ännu mer, så att nyheterna blir ännu bättre. 

Först ut i koncernen

Vimmerby Tidning och Västerviks-Tidningen är först ut att bli tredagarstidningar i den stora NTM-koncernen. 

– Vi har ett projekt där vi genomlyser hela distributionen och vi har redan släckt ned vissa områden, bland annat i Tierp i UNT:s område och mindre orter i Correns område. Där är man helt digital. Nu vill vi pröva en modell som andra tidningskoncerner genomfört. Många vill hellre ha en tredagarstidning än att bli utan tidning helt och hållet. 

Är du rädd att ni ska tappa många prenumeranter på det här?

– Nej, det är jag inte. Papperstidningsläsandet minskar i hela världen och våra användare blir allt mer digitala. Det är en naturlig utveckling i hela vårt samhälle och en erfarenhet som andra mediehus delar, att tappet inte accelererar av den här förändringen. 

"Det lokala är nerven"

NTM skriver mycket om att den digitala läsaraffären ökar och inom hela koncernen, som innefattar en lång rad av stora tidningar som exempelvis Corren, Norrköpings-Tidningar, Uppsala Nya Tidning och Norrländska Socialdemokraten, firade man nyligen 100 000 digitala prenumeranter. 

Men att ge exakta siffror för hur många digitala prenumeranter man har på Vimmerby Tidning och Västerviks-Tidningen kan inte Maria Kustvik göra under intervjun. 

– Vi växer inte bara organiskt utan har en stadig tillväxt på alla våra titlar. Vi gör rätt innehåll som våra användare uppskattar. 

Förändringen möjliggör också en fortsatt satsning digitalt, enligt Maria Kustvik.

– Vi kan kraftsamla breaking- och casejournalistik och vara ute och träffa människor, åka på händelser och vara flera stycken ute. Det ger mer fullödig bevakning som läsaren blir tillfredsställd av. Det handlar inte om att bara vara först, utan också om att vara bäst. Då går det åt flera reportrar som kan släppa allt för händerna. 

Kan det bli en sammanslagning av Vimmerby Tidning och Västerviks-Tidningen på sikt?

– Absolut inte. Det lokala är nerven i vår journalistik. Tittar man på utmaningar för dagstidningar i stort, så är det när man täcker för många orter och stora regionala tidningar har en utmaning. 

Ska ersätta båda

Nyligen offentliggjorde de två tidningarna att respektive chefredaktör – Christoffer Nielsen och Daniel Söderqvist – skulle sluta samma dag senare i januari. Men någon koppling till den här förändringen finns inte, säger Maria Kustvik. 

– Nej, faktiskt inte. De slutar av olika skäl och det var ett beslut som togs innan det här. 

Hon säger också att båda de snart tomma chefsredaktörsstolarna kommer att tillsättas.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt