Annons:

ICA Kvantum satsar på självscanning – då startar det

Om två veckor kan du självscanna dina varor på ICA Kvantum i Vimmerby. På bilden ses Markus Jonsson (Byggklason), David Nilsson (Byggklasson), Pelle Lindqvist (ICA Kvantum) och Erik Petersson (Elon). Foto: Ossian Mathiasson

ICA Kvantum satsar på självscanning – då startar det

ICA Kvantum i Vimmerby satsar framåt.
Från och med måndagen vecka 42 kan du själv scanna dina varor i butiken.
– VI har fått jättemycket positiva kommentarer, säger Pelle Lindqvist som äger butiken.

Annons:

Självscanning har funnits i flera år och på flera orter och trenden är tydlig – allt fler livsmedelsaffärer väljer att införa den nya kassalösningen.

Nu har turen även kommit till ICA Kvantum i Vimmerby.

Under måndagen startades installationen av självscanning och snabbkassa med självutcheckning. Två kassor och en liten del av disken i förbutiken tas bort och in kommer den nya metoden. De lokala företagen Elon och Byggklason har varit med och utfört det arbetet.

– Ja, självscanning är ju ingen världsnyhet på det sättet eftersom många butiker redan har det men här i Vimmerby är de det. Vi har funderat på det under lång tid men av olika anledningar har vi valt att skjuta på det. Redan när vi gjorde den stora utbyggnaden 2011 hade vi det i tankarna men då var det mycket annat som kom i vägen, säger Pelle Lindqvist, ägaren av butiken i Vimmerby.

Så funkar självscanningen

Frågan om självscanning har varit uppe för diskussion varje år i butiken och inom kort blir det verklighet. 

– För varje år som har gått så har det blivit mer öppna kommentarer från allmänheten, de har frågat när vi ska börja med självscanning. Jag tycker att det känns som att vi har hittat en lösning som gör att vi kan fixa det på ett bra sätt. För att utvecklas och för att lyssna på kunden gör vi det, säger Pelle Lindqvist och fortsätter:

– I våra årliga kundundersökningar har vi sett att självscanning är ett starkt önskemål. Folk vill få en snabb och enkel kassalösning och slippa packa varorna mer än en gång.

Självscanningen funkar som så att kunden tar en scanner vid ingången och prickar av varorna innan de läggs ner i kassarna. Framme vid kassan checkar man ut och gör sin betalning.

– Vi har fått jättemycket positiva kommentarer efter att vi släppte nyheten. De sa ”Det är inte en dag försent”, ”Det här ser vi fram emot” och ”Det kommer bli bra”.

Då vill de vara igång

Det nya systemet tas i bruk och kan användas av kunderna från och med måndagen den 16 oktober.

– Denna vecka bygger vi upp allt och sätter tekniken på plats, nästa vecka kör vi interna utbildningar med alla på jobbet och måndagen vecka 42 tänker vi vara igång.

Lindqvist berättar att det blir fyra utcheckningskassor, en avstämningskassa och en snabbkassa. Att det nya systemet skulle leda till mindre personal i butiken har ingen substans.

– Vi har ambitioner att bemanna självscanningen som om det vore en vanlig kassa, oavsett tid på dygnet. Där får vi också med den personliga kontakten och sen kan det leda till att vi frigör personal från kassan som kan finnas mer ute i butiken.

Det finns en stor efterfrågan av matkassar som Lindqvist är väl medveten om.

– Tidigare har vi haft en lokal satsning här i Vimmerby som varit bra. Nu väntar vi in en central lösning i vårt område och det finns absolut med i vår plan. Men jag kan inte säga något datum, säger Lindqvist.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt