Snart är det EU-val.
Foto: MostPhotos
Av totalt 7,6 miljoner preliminärt röstberättigade svenska medborgare är det sammanlagt cirka 560 000 unga som kommer att få rösta för första gången i ett Europaparlamentsval. Det visar en prognos från SCB.
– Förstagångsväljarna röstar i lägre utsträckning i Europaparlamentsvalet än riksdagsvalet, säger Maria Solevid, docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, till Nyhetsbyrån Siren.
Högst andel förstagångsväljare inför EU-valet i början av juni finns i Danderyd och Lund. På dessa orter har var tionde röstberättigad aldrig röstat i ett Europaparlamentsval tidigare.
– Man ser en tydlig dipp bland förstagångsväljarna jämfört med väljargruppen som helhet i EU-valet, medan i riksdagsvalet är det bara någon procentenhets lägre deltagande.
Om föräldrarna röstar har också en stor påverkan på förstagångsväljarna.
– Förstagångsväljare som bor hemma röstar oftast i högre utsträckning än förstagångsväljare som har hunnit flytta hemifrån. Det är ett tydligt mönster, menar Maria Solevid.
Förstagångsväljare i kommunerna
Statistiken visar att det är cirka 6,5 procent av Vimmerby kommuns invånare som får rösta för första gången i EU-valet. I Hultsfred kommun landar statistiken på cirka 6,2 procent av invånarna. Ser man däremot på Kalmars kommun är det cirka 7,4 procent av invånarna, och i Västerviks kommun är det lite mer än 6 procent av invånarna som är förstagångsväljare.
SCB har också gjort en beräkning på hur många unga i landet som får rösta för första gången någonsin i nästa allmänna val. Det rör sig om cirka 200 000 personer som aldrig tidigare har röstat. Beräkningen bygger på befolkningsframskrivningar utifrån befolkningen juni 2023.
Agnes Bergström
Praktikant