Annons:

  • Katten Olas totala besatthet: Får aldrig nog av älgvandringen på SVT

    Katten Ola är besatt av Den stora älgvandringen på SVT. Han somnar till det på kvällen och väntar ivrigt på morgonen att någon ska sätta på tv:n åt honom. Foto: Privat

  • Katten Olas totala besatthet: Får aldrig nog av älgvandringen på SVT

    Ola tillsammans med matte Cissi Hammar. Foto: Privat

  • Katten Olas totala besatthet: Får aldrig nog av älgvandringen på SVT

    Foto: Privat

  • Katten Olas totala besatthet: Får aldrig nog av älgvandringen på SVT

    Foto: Privat

Katten Olas totala besatthet: Får aldrig nog av älgvandringen på SVT

Han somnar till det på kvällen. På morgonen sitter han i soffan och väntar på att någon ska vakna och sätta på tv:n åt honom. För katten Ola är Den stora älgvandringen på SVT precis allt.
– Det är en värre besatthet än barnen hade till Bolibompa och Teletubbies när de var små, säger matte Cissi Hammar.

Annons:

I tusentals år har älgarna vid Kullaberg utanför Junsele vandrat samma leder för att komma till sommarens rika betesmarker.

De senaste åren har det fascinerande dramat vid Ångermanälven fångats av SVT i Den stora älgvandringen. Sändningarna har gett begreppet slow-tv ett ansikte och lockar miljontals tittare. Den kanske mest hängivne av dem alla heter Ola, är drygt tre år gammal och bor i Vimmerby. Framför allt är han en katt.

"Pratade med älgarna"

För två år sedan kom Ola från katthemmet i Västervik till familjen Hammar/Knutsson i Vimmerby. Ola är en glad kattkille, men beskrivs av sina roomies Atlas och Melwin som ”snäll men allt för kärlekstörstande” och emellanåt ”ganska jobbig”. Därför har han fått lära sig att många gånger sysselsätta sig själv.

Besattheten av Den stora älgvandringen började förra året.

– Det var när det gick live. Han satt på helspänn helt fascinerad och intresserad på soffkanten och verkligen pratade med älgarna – inte alls med någon jaktinstinkt som mot fåglarna. Han kunde sitta i timtal, och vi fattade att han verkligen hade hittat sin grej. Ola somnade till älgvandringen på kvällarna och satt sedan i soffan på morgonen och väntade på att vi skulle sätta på tv:n åt honom – och det har hållit i sig, berättar Olas matte Cissi Hammar.

Reprisen på SVT Play räddningen

Olas förtvivlan var enorm när 2023 års livesändningar var slut. Men ännu större var glädjen över att allt fanns sparat på SVT Play, så man kunde titta på det när som helst. Och det har han gjort sedan dess – i stort sett oavbrutet.

– Han har en favoritscen och helst vill han se det avsnittet gång på gång. Det är ett kadaver som ligger på marken där det både är en björn, en järv och en massa fåglar framme. Då är det verkligen på allvar – Ola hoppar till fönsterbrädan och ska in bakom tv:n där han tror att alla djuren är. Sedan finns det några sekvenser där småfåglar zoomas in på en gren – då blir han precis tokig. Det är mer än en gång som han har hållit på att välta tv:n, berättar Cissi.

Det har gått så långt att Ola har lärt sig hur kombinationen av tryck på tv-dosorna låter för att få fram älgvandringen på SVT Play.

–  Om jag sätter på nyheterna vid klockan sex på kvällen reagerar han inte, men om jag gör de magiska trycken för att få i gång älgvandringen kommer han direkt rusande någonstans i från och sätter sig i soffan och kollar, berättar Cissi.

Ser fram emot en ny säsong 

Den 22 april till 9 maj sänds 2024 års upplaga av Den stora älgvandringen – en tid för Ola att uppleva nya högtidsstunder och hitta nya favoritklipp att veva på SVT Play fram till det är dags igen 2025.

Självklart ser Ola fram emot den nya säsongen, men hans familj gör det nog ännu mer.

– Det ska bli skönt att se något annat än samma avsnitt hela tiden. Alla i familjen kan avsnittet scen för scen, så det ska bli spännande med något nytt. Ola har fri in- och utgång genom kattluckan, och fina Gästgivarehagen precis intill, men faktum är att han inte vill göra så mycket annat än att vara inne och kolla älgvandringen. Det är en värre besatthet än barnen hade till Bolibompa, Teletubbies och Dora Utforskaren när de var små, men det fyller ungefär samma funktion – det är bara att dra på tv:n så sänker sig lugnet, säger Cissi.

Ola har dock ett önskemål inför 2024 års produktion:

– Han vill att vi talar om för SVT att man gärna får filma lite mer på småfåglarna och inte bara ha fokus på älgarna. Ola blev lite orolig över detta när han hörde att programmet nu ska börja sändas i Tyskland också.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt