Varje år beviljar Kampradstiftelsen pengar till olika projekt i Småland, i synnerhet till satsningar som utvecklar äldreomsorgen.
Den här gången har Hultsfreds, Vimmerby och Västerviks kommuner fått en fin möjlighet att låta verksamheter utbildas genom Silviahemmet, en verksamhet som grundades på drottning Silvias initiativ, därav namnet.
– I Hultsfreds kommun är det alla anställda på demensboendet Vetlandavägen i Målilla som går utbildningen. Cirka 75 personer inom alla profesioner, undersköterskor, vårdbiträden, kökspersonal, lokalvårdare, vaktmästare, chefer, sjuksköterskor, arbetsterapeut och fysioterapeut eftersom det är väldigt viktigt att man förstår hur personer med demens fungerar, det är ett annat sätt att bemöta dem på, säger Marie Pihl.
Stiftelsen betalar allt
Utbildningen betalas helt av Kampradstiftelsen.
– Stiftelsen betalar också för vikarier, alla bokade lokaler, kaffe och lunch under alla utbildningsdagar, så det rör sig om mycket pengar, hundra tusentals kronor, säger Marie Pihl.
Vad tänker du kring att ni fått den här chansen?
– Det är helt fantastiskt, vi är jätteglada och stolta över det här.
Hanna Revelj Westrin, verksamhetschef vård och omsorg i hemmet på Vimmerby kommun, håller med.
– Det är en fantastisk möjlighet. Att just vi har blivit utvalda av Kampradstiftelsen känns jättestort, säger hon.
– Det ligger helt i linje med att vi inom kort kommer se förändringar inom demensomsorgen nationellt. Vi vet ju också att målgruppen ökar.
”Otroligt engagemang”
I Vimmerby är det en hemtjänstgrupp och en dagverksamhet för personer med demenssjukdom som fått möjligheten.
– Sammanlagt är det ett 25-tal från oss som går utbildningen vecka 17. Det finns ett otroligt engagemang för alla som får gå den här utbildningen.
I Västerviks kommun är man mitt uppe i utbildningen för tillfället.
– Vi har ett 45-tal medarbetare inom Ankarsrum-Hjorted och Gunnebo Hemtjänst som går utbildningen, säger enhetschef, Melanie Thörnqvist.
Vad innebär det här för verksamheten?
– Det är kompetenshöjning som är fantastisk, säger Marie Pihl.
Hanna Revelj Westrin tillägger:
– Det kommer öka professionerna, ge en ökad kunskap och förståelse och framför allt öka kvalitén för de insatser vi ger. Framför allt är grunden själva personcentreringen, den kommer växa sig starkare som arbetssätt, vilket vi också kommer kunna sprida i övriga hemtjänstgrupper och på boenden.
Melanie Thörnqvist är förstås lika nöjd hon.
– Det är en fantastisk möjligt för personalen, att kompetensutvecklas inom området demens. Det känns stort att vi har blivit utvalda och det känns hedrande att det satsas på hemtjänsten.
Gemensam certifiering
Under mars och april genomförs en rad olika utbildningar, som omfattar också reflektionsledare och chefer. När utbildningen är avslutad får alla genomgå ett prov, där målet är att arbetsplatsen blir så kallat Silviacertifierad.
– Vi kommer ha en gemensam certifiering med pompa och ståt i Västervik i maj, säger Marie Pihl.
Visar det sig i lönekuvertet för de anställda som vidareutbildats?
– Nej, inte för att man gått utbildningen. Däremot om man visar att man tagit till sig och jobbar på det här sättet, då kan det naturligtvis generera höjd lön för det är ju individuell lönesättning. Men inte per automatik, säger Marie Pihl för Hultsfreds del.