Annons:

  • Ungdomar fick testa på svetsning med simulator på Fabriken

    Peter Paulsson, utbildare på svetsteknik på Bojo Utbildningar i Mjölby, handleder Elsa Isaksson under svetsmomentet. Foto: Ossian Mathiasson

  • Ungdomar fick testa på svetsning med simulator på Fabriken

    Årskurs sju-eleverna Elsa Isaksson och Josefin Hedlund fick testa på svetsning med simulator på Fabriken. Foto: Ossian Mathiasson

  • Ungdomar fick testa på svetsning med simulator på Fabriken

    "Här kan jag visa vad svetsningen handlar om och för att få förståelse för handlaget", säger Peter Paulsson.

Ungdomar fick testa på svetsning med simulator på Fabriken

För att väcka intresset för teknik- och industribranschen fick ungdomar testa på att svetsa med simulator på Fabriken i Vimmerby. 
– Det är en av flera aktiviteter som vi arrangerar nu, säger Emmelia Haglind, processledare på Teknikcollege i östra Småland. 

Annons:

Teknikcollege bjöd under förra veckan in Peter Paulsson, utbildare på Bojo Utbildningar i Mjölby, som tog med sig en svetssimulator till Fabriken i Vimmerby. 

– Vi vill bjuda in och visa på vilket spännande yrke som finns inom teknik- och industribranschen. Vi vet att det har varit dåligt med sök till det industritekniska programmet på gymnasiet och behöver vara proaktiva. Vi måste vara där ungdomar är, visa upp vår verksamhet och hitta en tidigare koppling mellan grundskolan och gymnasiet, säger Emmelia Haglind. 

Vad är förklaringen till att ni är just på Fabriken?

– Det är positivt att vi är här där ungdomar är på bästa sändningstid och det gör att vi kan börja skapa en relation och ett intresse. På eftermiddagarna är det många ungdomar här och vi har hyrt in en svetssimulator där ungdomarna får testa på att svetsa i VR-glöd, säger Emmelia Haglind. 

"Darrigt men ändå kul"

Årskurs sju-eleverna Josefin Hedlund och Elsa Isaksson från Vimmerby respektive Rumskulla var först ut att testa på svetsning med simulator.

– Det började med att vi skulle trycka på en knapp och när vi såg en grön prick skulle vi jaga pricken. Det gjorde att det blev en svetslinje. Pricken var jätteliten och det var darrigt men ändå kul, säger Elsa Isaksson. 

Josefin Hedlund uppskattar Teknikcollleges initiativ. 

– Det är väldigt roligt att de kommer hit. Då kan man försöka tänka på vad man vill bli i framtiden. Jag brukar vara här väldigt ofta då det finns så många grejer att göra, säger Josefin Hedlund. 

"Används för att träna in ett handtag"

Peter Paulsson, utbildare på Bojo Utbildningar i Mjölby, tog med sig den ovanliga svetssimulatorn till Vimmerby. 

– Det är en simulator som används för att träna in ett handlag. Här kan jag visa vad svetsningen handlar om och för att få förståelse för handlaget. Tränar man på det här rätt mycket får man upp ett bra handlag som man sedan kan ta med sig in i verkligheten, säger Peter Paulsson, utbildare på svetsteknik. 

Hur ska man få fler ungdomar att få upp ögonen för teknik- och industribranschen?

– En viktig bit är bryggan mellan gymnasium och grundskola. Där måste man hitta ett sätt att jobba på. Lärarna behöver bjuda in till några temadagar eller temakvällar där eleverna kan komma och få prova på yrket. Tittar man in på en industri i dag har det skett en förändring till det mycket, mycket bättre, säger Peter Paulsson. 

I morgon, tisdag, kommer Christer Fuglesang till Mässhallarna och nästa vecka kommer Additivt Teknikcenter till Fabriken och pratar om hur man programmerar robotar.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvimmerby.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt