Annons:

Glädjebesked för alla villaägare – nu sänks styrräntan

Nu sänker Riksbanken styrräntan. Ett glädjebesked för många med lån. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Glädjebesked för alla villaägare – nu sänks styrräntan

Det har inte hänt på åtta år. Nu sänker Riksbanken styrräntan. Den sänks med 25 punkter ned till 3,75 procent. 

Annons:

Räntan sänks från den 15 maj från 4,0 procent till 3,75 procent. Det meddelar Riksbanken i ett pressmeddelande på onsdagen. Det är den första sänkningen av styrräntan som Riksbanken gör på hela åtta år. 

"Inflationen närmar sig målet samtidigt som konjunkturen är svag. Riksbanken kan därför lätta på penningpolitiken. Om inflationsutsikterna står sig kan styrräntan komma att sänkas ytterligare två gånger under andra halvåret", skriver Riksbanken i pressmeddelandet. 

Dagens besked var ingen överraskning. Riksbanken har tidigare flaggat för att styrräntan kan komma att sänkas i maj alternativt juni. 

Skickar med en varning

Samtidigt skickar Riksbanken med en liten varning.

"Inflationsutsikterna är osäkra. Det finns osäkerhet på både upp- och nedåtsidan när inflationen nu faller från mycket höga nivåer", skriver Riksbanken.

De största riskerna för att inflationerna stiger igen är främst kopplade till den starka amerikanska ekonomin, den geopolitiska oron och kronans växelkurs. 

"Anpassningen av penningpolitiken framöver bör därför präglas av försiktighet, med gradvisa sänkningar av styrräntan", skriver Riksbanken. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt