Annons:

 • Besökare strömmade till Upptäckardan i Vimmerby och Hultsfred

  Cornelia Flöisborn och Lovisa Styrbjörn från Blomsterträdgården Nyshult flankerar Emma Ideström Kull. Där bakom fanns även Håkan och Siv från Fläsk från Glada Utegrisar i Brantestad och sålde sina produkter. Foto: Micael Rundberg

 • Besökare strömmade till Upptäckardan i Vimmerby och Hultsfred

  Josefin Karlsson på gårdsbutiken Korka Kvarn hade en strid ström av besökare hela dagen. Foto: Micael Rundberg

 • Besökare strömmade till Upptäckardan i Vimmerby och Hultsfred

  Besökarna hos Vemod keramik i Hultsfred fick se Ann-Sofi Karlsson dreja. Foto: Micael Rundberg

 • Besökare strömmade till Upptäckardan i Vimmerby och Hultsfred

  Annika Stagård på restaurangen Hos Annika passade på att inviga sin nya uteservering. Foto: Micael Rundberg

Besökare strömmade till Upptäckardan i Vimmerby och Hultsfred

På söndagen var det dags för Vimmerby- och Hultsfredsborna att upptäcka de båda kommunernas smultronställen lite bättre. Rapporterna talar om att många tog chansen i det strålande sommarvädret. Även vi var på plats och hälsade på besöksmål i de båda kommunerna.

Annons:

Upptäckardan ger möjlighet för invånarna i trakten att lära känna de många besöksmål som Vimmerby- och Hultsfreds kommuner har att erbjuda. Den första Upptäckardan arrangerades 2003, och i år var intresset för att medverka större än någonsin.  Förra året var det 62 lokala aktörer som deltog, i år var det hela 79 platser man kunde besöka.

Och besökarna verkar också ha strömmat till som aldrig förr, vilket både deltagare och kommuninvånare vi stötte på under dagen vittnar om.

Vår tidning hälsade på hos fyra ”nykomlingar” i dessa sammanhang, två i vardera kommun, som deltog på Upptäckardan för första gången.

"En positiv aktivitet"

På Blomsterträdgården i Nyshult, Vimmerby kommun, var det en strid ström av besökare hela dagen. Här kunde man både fika och handla hos Lovisa Styrbjörn och hennes personal. Dagen till ära hade man också gästspel av Håkan och Siv från Fläsk från Glada Utegrisar i Brantestad, som sålde korvpåsar så det stod härliga till. Här fanns också Emma Ideström Kull från grannbyn Nyserum, som är leverantör av snittblommor till Blomsterträdgården Nyshult och själv även säljer bland annat plantor, honung och ägg – allt från egna gården.

– Vi har haft jättebra med folk här hela dagen. Upptäckardan är verkligen en positiv aktivitet för oss, säger Lovisa Styrbjörn.

Parkering fylld innan öppning

Hos Josefin Karlsson på gårdsbutiken Korka Kvarn utanför Vimmerby var parkeringen välfylld redan innan öppningsdags vid klockan 10. Därefter var det inte helt oväntat en strykande åtgång på både den populära jordgubbsmarmeladen med prosecco i, samt alla möjliga varianter på egenodlade plantor och örter. Barnen fascinerades av ankorna i ån intill medan de vuxna åt mjukglass och drack kaffe.

– Jisses vilken premiärdag. Jag varm, lite bränd och trött, men så otroligt glad över att så många härliga människor vill komma hit och handla och som säger så fina saker om gårdsbutiken och om stället. Jag är helt upprymd – Gud var kul det är att ha öppnat för säsongen, bubblar Josefin.

"Kunde inte drömma om det här"

Det första besöket i Hultsfreds kommun blev hos keramikern Ann-Sofi Karlsson, som dagen till ära öppnade sin egen nya lokal på Norra Oskarsgatan. De framgångar Ann-Sofi haft på Formexmässan har skapat förutsättningar för henne att satsa på en lokal för sin verksamhet och företaget Vemod keramik.

Under Upptäckardan kunde besökarna se när Ann-Sofi drejade fram sina säregna och vackra bruksföremål. Bland hennes alster var det inte oväntat ljusfaten med den unika bubbelglasyren som väckte extra stort intresse.

– Jag hade aldrig kunnat drömma om det här när jag började arbeta med keramik för två år sedan. Det har varit jättemycket folk här i dag, jag är smått chockad, säger hon och skrattar.

– Efter Formex sa det bara pang. Sedan är det många som har läst de reportage som har skrivits om mig. Det har jag märkt i dag – det har åkt folk ganska långt i från för att komma hit, det är jätteskoj.

Hos Annika med ny uteservering

I den gamla kyrkobyggnaden på Storgatan 48 i Hultsfred passade Annika Stagård och hennes restaurang Hos Annika på att inviga den nya och trevliga uteserveringen. Utöver den ordinarie menyn lockades det också med den kanske lite bortglömda klassikern kolbulle med lingonsylt och Hälsingeostkaka med saftsås, som inte ska jämföras med den småländska.

Även här var det ett konstant flöde av besökare, och till slut blev vi tvungna att lura Annika för att få en kort pratstund och ta en bild.

– Det har varit en fantastiskt dag. Det har varit så lyckat och alla har visat så mycket uppskattning. Kul också att vi hann få den nya uteserveringen klar, säger hon.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt