Annons:

Vimmerbybo häktad för terrorbrott – så agerar kommunen

Kommunens säkerhetssamordnare Håkan Westerback berättar att hur kommunen ser på fallet. Foto: Simon Henriksson

Vimmerbybo häktad för terrorbrott – så agerar kommunen

Idag häktades en 22-årig Vimmerbybo för flera olika terrorbrott. Vimmerby kommuns säkerhetssamordnare Håkan Westerback blev förvånad när han tog del av nyheten i media.
– Det är inget namn som jag känner igen faktiskt, säger han.

Annons:

Säkerhetspolisen har hanterat ärendet och begärde mannen anhållen i sin frånvaro den 30 maj. Två dagar senare greps han på Arlanda, på väg ut från landet. Mannen är misstänkt för resa för terroism, grov finansiering av terrorbrott och deltagande i terroristorganisation.

Vimmerby kommuns säkerhetssamordnare Håkan Westerback har ansvar för kommunens arbete med våldsbejakande extremism. Varken han eller kommunen har fått någon information om ärendet.

– Jag läste det i media igår och blev förvånad. Det var första gången jag hörde talas om det. Det är Säkerhetspolisen som hanterar ärendet och det är inget namn som jag känner igen faktiskt.

"Inte som det ser ut nu"

Kommunen kommer inte vidta några åtgärder med koppling till fallet.

– Generellt är det en punkt man reagerar på i sin omvärldsbevakning. Skulle det föreligga en hotbild mot kommunen hade vi fått det till oss av Säkerhetspolisen och det har vi inte fått. Som det är nu är det ett polisiärt ärende mot en person.

Kollar ni upp personer i mannens närhet?

– Nej, det är säkerhetspolisen som sköter ärendet. Anser de att det finns information som är av intresse för vår del så kommer de höra av sig om det. Annars hanteras de här sakerna myndighetsspecifikt.

Kommer ni gå igenom den här personens tid i Vimmerby?

– Inte på rak arm, men får vi indikationer längs med utredningen om att det funnits signaler som vi kan dra lärdom av kommer vi göra det, men inte som det ser ut nu.

 "Finns alltid en risk"

Westerback säger att läget i övrigt i Vimmerby bedöms som lugnt.

– Det visar alla undersökningar och delar som görs i det här, men det finns alltid en risk och internet och sociala medier gör det lättare att rekrytera. Är man påverkansbar blir det lättare idag. Däremot finns det inget i vår lägesbild som indikerar att vi har ett större problem med våldsbejakande extremism, vare sig den högerextema eller den islamistiska. 

Vad tänker du om misstankarna mot Vimmerbybon?

– Det är så vår omvärld ser ut idag. Nu var det den här formen av terrorbrott och det finns människor som avviker från normen i samhället och det är alltid tråkigt. Vad det än kan tänkas vara så är det drygt liksom. Det är det närmaste man kan säga.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt