Annons:

TUSENTALS P-BÖTER KAN RIVAS UPP – VIMMERBY KOMMUN HAR SAKNAT TILLSTÅND

Alla beslut om parkeringsböter i Vimmerby som fattats åtminstone i år har varit ogiltiga.

TUSENTALS P-BÖTER KAN RIVAS UPP – VIMMERBY KOMMUN HAR SAKNAT TILLSTÅND

Åtminstone två personer i kommunen har överklagat parkeringsböter som utfärdats i Vimmerby under vintern. I veckan kom svaret från Polismyndigheten: Vimmerby kommun har helt och hållet saknat tillstånd för att överhuvudtaget dela ut böter.
Nu är frågan om alla som bötfällts i Vimmerby får pengarna tillbaka?

Annons:

Två olika medborgare överklagade sina P-böter från i vintras – det ena i december och det andra i januari – och båda satte nog kaffet i halsstrupen när de fick besluten. De fick nämligen rätt utan att själva ärendena i sig prövats överhuvudtaget.

Polisens granskning har nämligen visat att Vimmerby kommun saknat giltigt beslut för kommunal parkeringsövervakning.

”Polismyndigheten har uppmärksammat att Vimmerby kommun, vid tiden för parkeringsanmärkningens utfärdande, saknade giltigt kommunbeslut för kommunal parkeringsövervakning. Detta medför att parkeringsanmärkningen saknar lagligt stöd. Parkeringsanmärkningen och ditt betalningsansvar kommer därför att undanröjas. Kommunen är informerad och kommer att upprätta ett giltigt kommunbeslut”, står det i ett av besluten som vi tagit del av.

”Blev förbannad på ren svenska”

Där framgår det också att Polisen inte prövat ärendet i sak och att man kommer betala tillbaka pengarna till de enskilda. Det beslut som vi tog del av fattades i veckan. Ytterligare en person har tagit kontakt med oss och gett samma information.

– Jag hade parkerat med ett elektroniskt parkeringsur och det var snöigt så man hade inte kollat detta tillräckligt noga. Jag tog kontakt med kommunen om det, men då sa man att jag fick vända mig till polisen. Nu visar det sig att man lappat personer under den här perioden utan att ha rätt till det... Det är ganska upprörande, jag blev förbannad på ren svenska. Pengarna är väl en sak, utan det handlar om principen och det här kan ju sätta igång en jäkla cirkus, säger invånaren till vår tidning. 

Hur reagerade du när du såg beslutet?

– Chockad blev jag inte, men jag blev förbaskad.

Bekräftar situationen

Trafikingenjören Maria Åkerö bekräftar att hon tagit del av Polismyndighetens beslut.

– Det är inget jag kan kommentera, vi har en dialog med polisen om hur beslutet ska vara utformat.  

Men du har tagit del av den här bedömningen?

– Ja, vi jobbar med det.

Under vilken period har kommunen saknat giltigt beslut för parkeringsövervakning?

– Du får jättegärna återkomma med dina frågor på mejl. 

Utfärdade 2 200 böter förra året

Kommunernas möjlighet att utöva parkeringsövervakning behandlas i en särskild lag (1987:24). Där framgår det bland annat att en kommun kan fatta beslut om att införa parkeringsvakter och att området som berörs ska framgå av beslutet som även ska meddelas till Polisen.

Sett till de beslut som vi tagit del av är det alltså ett korrekt sådant beslut som saknats i Vimmerby kommun. Exakt hur Vimmerby brustit framgår inte av besluten och hur länge kommunen brustit är också oklart i skrivande stund. Ansvariga på polisen vill inte kommentera ärendet idag. 

Bara under 2023 utfärdades 2 200 P-böter i Vimmerby och året innan var antalet 1 950. Om alla dessa beslut nu visar sig vara ogiltiga återstår att se. En intervju med gatuchefen Roger Lindell kan du läsa här. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt