Annons:

CHEFEN: ”JÄTTETRÅKIGT ATT DET BLIVIT SÅHÄR”

Vimmerby kommuns monumentala P-botsfiasko beror på en brist i kommunikationen, enligt gatuchefen. Foto: Mostphotos/Jakob Karlsson

CHEFEN: ”JÄTTETRÅKIGT ATT DET BLIVIT SÅHÄR”

Ikväll kunde vi avslöja att Vimmerby kommun saknat tillstånd att utfärda parkeringsböter. Det gör man även i detta nu.
– Det är en formalia som ska stå i beslutet som saknas, säger gatuchefen Roger Lindell.

Annons:

Två personer som överklagat P-böter som utfärdats i Vimmerby runt årsskiftet fick rätt mot kommunen – men av en högst oväntad anledning. När Polisen prövade fallen kom man fram till att kommunen helt saknade ett giltigt beslut för den kommunala parkeringsövervakningen.

Personerna kommer nu få pengarna tillbaka, vilket du kan läsa mer om här.

– Vi ansöker om det här tillståndet varje år, men i januari påpekade man att det var ett formaliafel som inte fungerade enligt den nya handläggaren. Vi tog ett nytt beslut och förra veckan tyckte man fortfarande att den formalia som krävs saknades. I att-satsen ska det stå att parkeringsövervakningen ska genomföras av minst en parkeringsvakt i kommunen. Det är en formalia som ska stå i beslutet.

Just nu har ni inte tillstånd?

– Jag hoppas att det vi nu skickat in är fullgott och att vi får det imorgon bitti. Jag har svårt att säga varför polisen inte påpekat detta tidigare, men vi har bedömt att vi haft tillstånd för att bedriva parkeringsövervakning ända fram till nu. Vi fick inte till oss att vi inte kunde fortsätta som tidigare och i dialog med polisen har vi försökt förstå vad man tycker är fel och vi tog ett nytt beslut för att reda ut det som var fel.

Hur länge har ni saknat tillstånd?

– Det måste polisen svara på. De poängterade det här i januari och att det var en formaliatext som måste korrigeras. Nu fick vi ett nytt mejl om att det var tvunget att korrigeras ytterligare.

”Skulle återkomma med nytt beslut”

En av de personerna som fått rätt mot kommunen parkerade bilen fel i december 2023. Det tyder på att polisen kommit fram till att kommunen saknade korrekt tillstånd då också.

– Det är mer än vad mitt huvud säger mig. I början av året fick vi till oss att det var tvunget att göras om och det tar en tid att ta fram ett nytt beslut och att få upp det i kommunfullmäktige.

Varför har ni fortsatt utfärda böter om ni visste att ni inte hade rätt tillstånd?

– Vi fick till oss att vi behövde fatta ett nytt beslut, inte att vi var tvungna att avbryta med den upphandlade aktör som använder.

Men ni fick ju till er att ni var tvungna att göra om?

– Jag har svårt att svara på det. Det har varit en dialog med polisen och man har inte sagt att vi behöver avbryta utan vi skulle återkomma med ett nytt beslut. Vi har inte tolkat det som att vi inte får fortsätta. Det är en brist i kommunikationen mellan oss och polisen.

”Jätteolyckligt”

Totalt utfärdar kommunen cirka 2 000 parkeringsböter om året. Åtminstone två personer får nu alltså pengarna tillbaka.

– Är det felaktigt så kan jag inte säga något om det. Vi köper en tjänst utifrån.

De har ju inte tittat på hur bilen stått – de har ju konstaterat att ni saknar tillstånd.

– Just det. Det är jätteolyckligt att det hamnar där. Vi bedriver inte övervakning för att sätta dit någon, utan det är för allas tillgänglighet och för att skapa ordning. Nu har det blivit som det blivit och det är olyckligt.

Vad händer med alla andra som fått P-böter?

– Det är jättesvårt att svara på det. Jag har just blivit insatt i det här, vi får fortsätta dialogen med polisen och se hur vi ska göra.

Jag tänker att rätt många som fått böter gärna får dem återbetalade?

– Det är mycket möjligt att det är så. Jag vet inte alls vad det finns för preskriptionstid. Det får vi titta på.

Men oavsett preskriptionstid så har ni ju saknat rätt att utfärda böterna överhuvudtaget?

– Så är det ju och det är ju jätteolyckligt.

Vilka alternativ ser du framåt?

– Varje fall får prövas för sig och vi får ta kontakt med polisen och se hur vi ska göra.

Känns det pinsamt?

– Jag kan tycka att det är jättetråkigt att vi har hamnat här utifrån att vi tidigare fått tillstånd på samma beslut egentligen och att man ändrat en parameter för vad som ska stå i beslutet. Det här är inget som vi har gjort med flit i kommunen. Någonstans har man ändrat kravbilden.

Varför har det tagit så lång tid att få ordning på det här?

– Man måste gå hela vägen till fullmäktige och sedan skickas det in igen. Nu saknades den här meningen i det nya beslutet och nu är det skickat in igen.

Kommer ni fortsätta utfärda böter framöver?

– Tanken är att vi bromsar det till dess att vi får nytt besked från polisen.

Ser du risk för en ekonomisk smäll?

– Det kan påverka givetvis. Kostnaden vi har för övervakningen täcks upp av intäkten. Vi kör inte parkeringsövervakning för att jäklas för folk utan det är för allas nytta och för att det ska vara trafiksäkert. Självklart är det jättetråkigt att det blivit såhär.

Vem har ansvaret för situationen?

– Jag vet inte hur långt tillbaka det har brustit i så fall, nu har man plötsligt granskat det på ett annat sätt och ändrar man någonting kanske man kan få information om det. Sedan är det givetvis upp till oss också, men vi har skickat in samma varje år och inte fått något påpekande innan.

Ansvariga på Polismyndigheten vill inte kommentera ärendet idag.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt