Sara Hjärne pysslar i förmån för djurens rättigheterna. Hon har på sig tofs, pannband, halsduk och armband från hennes "Villa Björkbacka". Foto: Privat/Mostphotos.
I januari i år började en idé frodas. Sara Hjärne ville ta reda på om det var möjligt att kombinera sina pysselhobbys med att hjälpa djur som far illa. Hon började bland annat sticka mössor och vantar, för att se om det fanns ett intresse av att köpa produkterna där intäkterna oavkortat går till organisationer som arbetar med djurrättigheter.
Samlat in över 5 000
Det fanns minst sagt ett intresse och hittills har Sara Hjärne lyckats samla in över 5 000 kronor.
– Det är mer än vad jag trodde när jag började. Jag tänkte att varenda krona är en bra krona, så det har gått över förväntan, säger hon.
Produkterna säljs via Facebookgruppen ”Villa Björkbacka”, som är döpt efter Saras hem. Nu har gruppen nästan 100 medlemmar och siffran tickar uppåt.
Intäkterna har under året skänkts till Kattjouren, Hundstallet, Hemlösa Katter Kalmar och Djurens Rätt.
– Sen allt vi får ihop från maj till september ska gå till Svenska Hästars Värn.
Älskat djur sedan barnsben
Intresset för djur har alltid funnits och särskilt att hjälpa de djur som far illa.
– Jag har fått berättat för mig att sedan barnsben att jag alltid har brunnit för att hjälpa djur. I stället för barnkanalen ville jag kolla på Animal Planet och Djurpolisen i Houston. När jag var 8-9 år ska jag ha sagt att jag skulle åka dit och hjälpa dem. Så intresset har alltid funnits.
Att drömmen om att hjälpa djur nu är uppfylld betyder jättemycket.
– Det känns jätteskönt. Jag har alltid velat göra det och har gjort det på olika sätt. Jag är månadsgivare till organisationer, adopterat katter och varit jourhem. Så jag har alltid varit en del av det, men nu när jag kände att mitt hem är fullt så var jag tvungen att göra något annat – och det blev ju jättebra.
Hoppas kunna inspirera fler
Mellan allt pysslande och skapande både studerar och arbetar Sara Hjärne. Från starten var tanken att jobba med djur, men nu har hon hittat en annan yrkesväg som känns helt rätt.
– Jag läste djursjukvård på gymnasiet, men sen tog det lite stopp där och jag hamnade inom vården till slut. För där känner jag att jag också gör skillnad.
Förhoppningen är att Villa Björkbacka ska leva kvar under en lång tid.
– Jag vill fortsätta med det, och sen hoppas jag att det ska inspirera fler. Det är det klassiska ”ingen kan göra allt, men alla kan göra något”. Jag vill få fram djurens röst och belysa det.