Annons:

Pristagarna av trygghetspriset:

Moderatduon Lisa Blom och Linnea Fasth delar ut priset till Rebecka Lilja och Matilda Isaksson. Foto: Simon Henriksson

Pristagarna av trygghetspriset: "Fint att få uppskattning"

Moderaternas nyinstiftade trygghetspris går till Matilda Isaksson och Rebecka Lilja. Duon uppmärksammas för deras gratisresor för tjejer hem från krogen.
– Det känns jättebra att få den här uppskattningen, säger de.

Annons:

Moderaternas nya trygghetspris delades för första gången ut på onsdagen. Inte alltför oväntat gick priset till Matilda Isaksson och Rebecka Lilja, som stått för höstens finaste handling. 

Efter den grova våldtäkten i Kungsparken tröttnade vännerna på otryggheten – och började skjutsa hem tjejer och kvinnor helt gratis från krogen. För det får de 1 000 kronor och ett antal överfallslarm av Moderaterna.

– Förutom att de gjort sig förtjänta av priset har de också inspirerat priset. I den här tiden, när vi satt och diskuterade de här frågorna, dök det här upp. Att man visar omtanke om varandra är precis lika viktigt som poliser eller annat, säger Moderaternas Marie Nicholson, som delade ut priset tillsammans med partikollegorna Tomas Peterson, Lisa Blom och Linnea Fasth. 

"Blev mest chockad"

Både Matilda Isaksson och Rebecka Lilja var glada – men lite chockade. 

– Det känns jätteroligt och jättebra. Jag blev mest chockad när jag fick reda på det, men det är kul att man får uppskattning för det vi gör, säger Matilda Isaksson.

Hittills har de kört hem personer från krogen vid fem tillfällen. På juldagen kommer de erbjuda skjuts gratis hem för den som känner sig otrygg. 

– Vi har en sida på Facebook där vi lägger ut när det är aktuellt. Senaste helgen vi körde var det 15 som hörde av sig och då var det både Prime och Kharma.

Att behovet är stort är det inget tvivel om, säger de. 

– Verkligen. Är det något band eller evenemang är det väldigt populärt, men vi får samtal varje helg. 

Hade ni trott att ni skulle få den här uppskattningen när ni började?

– Gud, nej. Det blev stort så fort, vi hann inte ens med att reagera. Det blev väldigt mycket, men så blev den andra tanken att tänk om ingen ringer? Men då kände vi ändå att vi skulle ha gjort en bra sak genom att åka runt och titta så det var lugnt. 

"Behovet finns varje helg"

Några planer på att sluta finns inte. 

– Det är jätteblandat, men mest yngre som åker hem, ungdomar framför allt. En del har återkommit och åkt med oss nästan varje helg.

De vill även uppmana fler att göra samma sak. 

– Just nu är det bara vi som kör, men vi hoppas att det ska bli fler. Behovet finns varje helg.

Avslöjar inga detaljer

Moderaterna vill inte avslöja några detaljer kring kriterierna som ska uppnås för att få priset, men det återkommer nästa år. 

– Vi kommer att hålla på det, men det kan gå till individer, föreningar eller företag. Det här kommer att delas ut varje år och nästa år blir det till någon annan, säger Marie Nicholson.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt