Användningen av vitt snus, även kallat nikotinpåsar, har ökat kraftigt i Sverige under de senaste åren, och så även i många andra länder. Ett av dessa länder är Finland, där det nu pågår en het debatt om hur det vita snuset ska regleras.
I landet arbetar man på en lag om att förbjuda särskilda smaker på vitt snus, och i samband med detta vill flera ledamöter i riksdagen att man även ska begränsa nikotinhalten. Finland planerar nu ett förslag om att sänka den tillåtna nikotinhalten i vitt snus från 20 mg till 16,6 mg per gram i landet.
Att begränsa nikotinet i vitt snus är en fråga som även diskuteras i Sverige, och i och med debatten i Finland har frågan fått nytt liv även på hemmaplan.
Så lyder debatten i Sverige
I maj 2024 presenterades en statlig utredning i Sverige som föreslog att vitt snus ska få en maximal nikotinhalt på 12 mg per gram. Idag finns ingen sådan reglering. Det har lett till att produkter kan innehålla upp till 20 mg per gram, vilket är den gräns tobaksbranschen i Sverige frivilligt satt.
Förslaget att reglera nikotinhalten i vitt snus har fått blandade reaktioner. Hälsoorganisationer som Cancerfonden och Läkare mot Tobak välkomnar en reglering och menar att höga nikotinhalter kan leda till ett starkare beroende, särskilt bland unga eftersom deras hjärnor inte är fullt utvecklade.
Organisationerna pekar på att vissa länder redan har infört strikta gränser. Exempelvis har Lettland satt maxgränsen vid 4 mg per gram, medan Tjeckien har samma gräns som det svenska förslaget: 12 mg.
Från tobaksindustrin har reaktionerna varit starka. Branschföreträdare anser att många populära produkter kommer att tvingas bort från marknaden. En aktör, Snuset.se, skriver på sin hemsida att 54 procent av deras utbud skulle försvinna vid en maxgräns på 12 mg.
Kan leda till en illegal marknad
En annan aspekt som diskuteras är huruvida en reglering skulle leda till ökad smuggling och illegal försäljning av starkare produkter. I Finland, där försäljning av tobakssnus är förbjuden men användning och innehav är lagligt, har en omfattande svart marknad för tobakssnus utvecklats.
Branschorganisationer menar att om Sverige inför strikta nikotinrestriktioner för vitt snus kan det leda till en ökning av illegal handel även här, med starkare produkter med osäkert innehåll. Detta är ett av branschens argument för varför en maxgräns inte skulle gynna den allmänna folkhälsan.
Samtidigt kan en reglering förstärka Sveriges folkhälsopolitiska strategi där ett av målen är att minska nikotinberoendet bland unga.
Nikotinhalt och folkhälsa
För den som använder vitt snus dagligen kan en reglering av nikotinhalten innebära en stor förändring. De starkaste produkterna skulle försvinna eller anpassas för att motsvara den nya gränsen.
En undersökning i Kalmar län visar att ungdomar använder vitt snus i allt större omfattning. Forskare inom beroendemedicin menar att en sänkning av nikotinhalten kan ha positiva effekter på folkhälsan, framför allt hos unga. Detta mot bakgrund av forskning om nikotinavvänjning som visar att risken för beroende är lägre vid lägre nikotinhalter.
Regeringen skriver dock i sin budgetproposition för 2025 att det finns gradskillnader i skadeverkningarna hos olika nikotin- och tobaksprodukter, där till exempel vitt snus är mindre skadligt än rökning.
Om det ersätter cigaretter anser regeringen att det är en positiv utveckling ur ett folkhälsoperspektiv. Det motsägs av remissinstanser, men har möjlighet att påverka snusare mer positivt eftersom rökbara tobaksprodukter är det man vill minska i första hand.
Finland föreslår nordisk samordning
I Finland finns flera röster i riksdagen som vill se en samordning med andra nordiska länder vad gäller att begränsa nikotinhalten i nikotinpåsar. Detta bland annat mot bakgrund av att det skulle kunna minska eventuell smuggling mellan exempelvis Sverige och Finland.
I dagsläget skiljer sig regleringen åt mellan de olika länderna i Norden. Danmark har tidigare diskuterat att sätta en gräns, men har ännu inte genomfört någon reglering. I Norge är försäljning av tobaksfria nikotinpåsar förbjuden, vilket innebär att vitt snus inte är tillgängligt på den norska marknaden. På Island har en gräns satts för innehåll av nikotin, där 20 mg per gram är max.
I Sverige har beslutsfattare en mer avvaktande inställning än Finland, som alltså driver på för en skärpning av regleringen. Den svenska regeringen har framfört att beslutet måste ta hänsyn till folkhälsan, men samtidigt är man medveten om att tobaks- och nikotinindustrin spelar en betydande roll i ekonomin och sysselsättningen.