Annons:

  • Djursdalabor lärde sig HLR – nu ska fler få chansen: ”Handlar om att öka tryggheten”

    15 Djursdalabor fick lära sig barn-HLR. Foton: Privat

  • Djursdalabor lärde sig HLR – nu ska fler få chansen: ”Handlar om att öka tryggheten”

Djursdalabor lärde sig HLR – nu ska fler få chansen: ”Handlar om att öka tryggheten”

I tisdags kväll hölls en första HLR-utbildning i Djursdala med ortens samhällsförening som arrangör. Intresset är så stort att man redan har bokat in ytterligare en utbildning.
– Det bestämdes ett par dagar efter den första utbildningen. Den 13 mars kör vi igen, säger Sandra Carlsson i samhällsföreningen.

Annons:

När Djursdala samhällsförening gick ut med en inbjudan till en utbildning i barn-HLR (hjärt- och lungräddning) bokades de 15 platserna upp direkt.

– Antalet platser var begränsade till 15 stycken eftersom det var så många dockor vi hade tillgång till. Samtliga som var på plats på utbildningen i tisdags var väldigt nöjda med det de fått lära sig, säger Sandra Carlsson.

Öka tryggheten

Utbildningen, som riktade sig till boende i Djursdala, hölls av Solbritt Jonasson från Vimmerby Lärcenter.

Hur kom ni på idén att arrangera den här utbildningen?

– Den frågan har jag också ställt mig och jag vet inte om jag har något svar egentligen. Vi satt och funderade lite på vad det är man kan sakna när man bor lite utanför tätorten och vad vi i samhällsföreningen kan hjälpa till med för att göra det mer attraktivt och tryggt att bo på landsbygden. Och det utmynnade i bland annat en HLR-kurs, säger Sandra Carlsson.

– Lite handlar det om att öka tryggheten när man har lite längre tid för att få hjälp vid akuta situationer, att ha verktyg att ta till innan ambulanspersonal är på plats. Sen behöver det inte alltid handla om livshotande situationer heller, fortsätter Carlsson. 

Ny utbildning

Sandra Carlsson konstaterar att det var blandad ålder på deltagarna.

– Det var väldigt blandad ålder. Det fanns både föräldrar och mor- och farföräldrar på plats, men även personer som inte själva har barn, men som kanske har barn i grannfamiljen.

Den här HLR-utbildningen var inriktad mot barn som är mellan 1 och 12 år gamla.

– Utan att lova något kanske man kan tänka sig att ha en kurs för vuxen-HLR framöver också.

Men närmast väntar ytterligare en utbildning för barn-HLR eftersom flera som ville gå inte fick plats vid det första tillfället.

– Det bestämdes ett par dagar efter den första utbildningen. Den 13 mars kör vi igen, säger Sandra Carlsson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt