Annons:

JUST NU: 9 000 ensamkommande kan få stanna i Sverige

Centerpartiets partiledare Annie Lööf lämnade beskedet på en presskonferens i dag. Foto: Centerpartiet

JUST NU: 9 000 ensamkommande kan få stanna i Sverige

Centerpartiet väljer att stötta Regeringens hårt kritiserade förslag om att låta 9 000 ensamkommande få en ny chans att stanna i Sverige.
– Vi väljer att ta ansvar i ett läge där miljöpartister och socialdemokrater har försatt unga i en mycket utsatt situation, sa C-ledaren Annie Lööf på dagens pressträff.

Annons:

Lagrådet har totalsågat förslaget – men nu talar allt för att det likväl kommer klubbas igenom i Riksdagen. Centerpartiet väljer nämligen att stötta det förslag som Regeringen lagt fram och det räcker för att uppnå majoritet.

Förslaget innebär att cirka 9 000 ensamkommande som fått avslag på sin asylansökan ska få en ny chans att stanna i Sverige. Skälet är att barnen var under 18 år när de kom till Sverige 2015 och i det läget hade rätt att få stanna.

På grund av långa handläggningstider och förändrade regler har de sedan utvisats av Migrationsverket.

"Ett riktigt dåligt förslag"

Den tillfälliga lag som Regeringen föreslår omfattar cirka 9 000 personer. Övriga allianspartier är negativa till förslaget. Centerpartiet väljer att stödja förslaget trots att man kraftigt kritiserar det:

– Det här är ett riktigt dåligt genomarbetat förslag. Men nu är det detta förslag som ligger på bordet. Centerpartiets linje har under många år varit konsekvent, de som var minderåriga när de kom ska få en ny chans. Vår samlade bedömning är att vi släpper igenom den här propositionen, motiverade Annie Lööf.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt