Annons:

  • Polisen grep två ungdomar i fredags, men båda har redan släppts. Foto: Jakob Karlsson

  • Polisen grep två ungdomar i fredags, men båda har redan släppts. Foto: Jakob Karlsson

PLÅGADE TJEJER I EN TIMME – SLÄPPTES KORT EFTER GRIPANDET

De två ungdomar som misstänkts för det en timme långa övergreppet i Vimmerby i onsdags greps under fredagen. Den ena av dem släpptes samma dag och den andra under gårdagen. Båda är utländska medborgare och hemmahörande i Hultsfreds kommun.
– För personer som är 15 år måste minimistraffet vara två års fängelse för att vi ska kunna häkta dem, säger åklagaren Patrik Sonnevang.

Annons:

I torsdags berättade Dagens Vimmerby om det fruktansvärda brott som två tonårsstjejer utsattes för i Vimmerby i onsdags kväll. Under en timmes tid ska tjejerna ha blivit utsatta för våld, grova hot och tafsningar.

– De slängde en högtalare och en mobiltelefon i backen. De höll fast dem och tafsade på dem. De tog fram en kniv och tryckte upp tjejerna mot ett plank och satte kniven runt huvudena på dem. De sa ”Vet ni hur vi afghaner dödar? Vi räknar till tre” och sedan satte de kniven i planket. De sa att de skulle ligga och flyta i blodet och ”om ni berättar något så dödar vi er”, sa en av de drabbade barnens mamma till Dagens Vimmerby. 

 Misstänkt för grovt olaga tvång

Polisen kunde ganska snabbt identifiera de två misstänkta och under fredagen greps två personer i 15-årsåldern. Den ena är från Afghanistan och den andra från Syrien. Båda är bosatta i Hultsfreds kommun. 

Personerna är misstänkta för grovt olaga tvång, olaga frihetsberövande, sexuellt ofredande och övergrepp i rättssak.

Båda personerna nekar till brott – men åklagaren Patrik Sonnevang bedömer bevisläget som gott och hoppas kunna väcka åtal inom tre till fyra veckor.

– Det vi har kvar att göra i utredningen är teknisk undersökning och ytterligare förhör, säger förundersökningsledaren Patrik Sonnevang. 

 "Behöver inte vara orolig"

Den ena misstänkta släpptes redan i fredags och den andra i söndags kväll.

– Hade de varit vuxna skulle de ha blivit häktade. För personer som är 15 år krävs det att minimistraffet för de brott som de är misstänkta för ligger på minst två år och det är det inte i det här fallet. Minimistraffet för grovt olaga tvång ligger på nio månader. Det är mer en politisk fråga och det är så regelverket ser ut, säger Patrik Sonnevang.

Vad som händer med pojkarna nu blir ett fall för socialförvaltningen i Hultsfreds kommun. 

Brottet har fått stor uppmärksamhet. Hur ser du på risken för att de här personerna ska begå nya brott?

– Som jag bedömer det så behöver inte allmänheten vara orolig.

Pågått i en timme

Sonnevang vill inte gå in på brottet i detalj av förundersökningstekniska skäl. 

Det finns uppgifter om att brottet ska ha pågått i en timme. Hur ser du på det? 

– Min bild är att det kan ha pågått i ungefär en timme. 

Fotnot: På grund av de uppgifter som framkommit om brottet väljer vi att skriva ut vilket land de misstänkta är medborgare i. 

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvimmerby.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt