Annons:

Regeringens besked: blir förbud mot elefanter på cirkus

Nu blir det förbjudet med elefanter på cirkus i Sverige. Foto: Pixabay

Regeringens besked: blir förbud mot elefanter på cirkus

Nu blir det slut på cirkus med elefanter och sjölejon. Det meddelar regeringen. Förbudet träder i kraft i april nästa år.

Annons:

Då träder den nya djurskyddslagen i kraft och i med den förbjuds elefanter och sjölejon på cirkus. Det är något som länge efterfrågats av djurrättsorganisationer. Redan tidigare är apor, noshörningar, flodhästar, giraffer och olika typer av rovdjur förbjudna.

– Svensk cirkusbransch har tagit ansvar för detta för flera år sedan och har inte elefanter och sjölejon längre. Men det finns en del utländska cirkussällskap som har det fortfarande. De kommer inte att kunna ta med de här djuren till Sverige längre, säger Sven-Erik Bucht (S), landsbygdsminister, enligt Aftonbladet.

Något totalförbud för djur på cirkus ska inte ha diskuterats.

Får inte överge sitt husdjur

Det blir även en del andra förändringar med den nya djurskyddslagen. Bland annat blir det förbjudet att överge sitt husdjur, till exempel att lämna en sommarkatt, meddelar regeringen. Straffet ska kunna bli böter upp till fängelse i två år.

Regeringen vill också utreda obligatorisk märkning på katter samt ett register för katter.

– Med ett register skulle vi få betydligt bättre kontroll än i dag på vem som äger en katt. Hittar du en förvildad katt i dag är det ofta svårt att fastställa ägaren, säger Bucht.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt