Annons:

Coop prioriterar svenskt kött:

Coop väljer att prioritera det svenska köttet. Foto: Pixabay

Coop prioriterar svenskt kött: "Gör det för böndernas skull"

Köerna till slakterierna är rekordlånga och situationen för länets lantbrukare är allt annat än god. Nu väljer den lokala Coop-föreningen att nästan helt sluta sälja importerat kött.
– Vi gör det för att stötta bönderna, säger Johanna Silvärn, ställföreträdande butikschef på Coop i Målilla.

Annons:

Oskarshamnsföreningen, som består av 15 Coop-butiker, har på onsdagen tagit beslut om att prioritera svenskt kött så långt det bara går. Anledningen är förstås den svåra kris som uppstått för stora delar av Sveriges lantbrukare och köttproducenter. Vissa har tvingats börja nödslakta djur – och prognosen är inte god.

– Med anledning av böndernas situation och torkan, så väljer vi att nästan helt sluta sälja utländskt kött för att stötta bönderna, säger Johanna Silvärn, ställföreträdande butikschef på Coop i Målilla.

Det gäller bland annat Coops butiker i Vimmerby, Hultsfred och Målilla. 

– Vi vet att det svenska köttet ligger lite högre och vissa väljer utländskt kött för prisets skull, men vi hoppas att de förstår att vi gör det här för bönderna. 

Niclas Johansson, vd för Coop i Oskarshamn, säger att det inte går att helt sluta sälja importerat kött.

– Vi kan inte stoppa allt inköp, men vi prioriterar det svenska långt det är möjligt. Det finns givetvis artiklar som inte finns av svenskt kött och det finns kampanjer som vi inte kan plocka bort. Men så långt det bara går prioriterar vi svenskt kött för våra bönders skull, säger han.

Hur stor andel är importerat hos er?

– Vi har väldigt, väldigt lite färskt kött som är utländskt. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt