Den lilla staden är en fullträff av Astrid Lindgrens Värld. I förra veckan invigdes de två första etapperna av boendet.
– När vi ser helheten är vi jättejättenöjda, säger vd:n Joacim Johansson.
Astrid Lindgrens Värld fortsätter att satsa enormt i Vimmerby. I förra veckan var det visning och invigning av jättesatsningen Den lilla staden, som ligger intill parken. Den lilla staden är byggd med stadsmiljön i Vimmerby kring sekelskiftet som förebild. Samma miljö som Astrid Lindgren hämtade inspiration från i flera av sina hyllade berättelserna.
I staden finns fem olika boendeformer, allt från bodar som rymmer fyra till sex personer till den stora villan där tio personer kan bo tillsammans. I staden finns också flera grönområden och lekplatser.
– Vi har haft en bild av en stad kring sekelskiftet när vi har byggt det här. Alla boenden är ganska små och gjorda för att upplevas som små. Det är lägre tak, mindre fönster och ambitionen är att det ska matcha känslan i parken. Vi vill att man ska känna att man kommer in i en annan värld., säger vd:n Joacim Johansson när vår tidning fick följa med på premiärvisning.
Långt från färdiga
Totalt handlar det om 460 nya bäddar som har skapats, vilket gör att ALV nu har 1 100 bäddar att tillgå. Kostnaden uppgår till 130 miljoner kronor.
– Det känns jättebra att de två första etapperna är klara. Vi har fått ett enormt gensvar från gästerna och vi är jättejättenöjda. Det här ger en dimension till i upplevelsen av Astrid Lindgrens Värld.
ALV är dock långt från färdiga.
– Vi planerar för fler etapper och fler bäddar, vi ser inget stopp här. Vi har redan bestämt plats för nästa etapp, men inte när vi ska göra det. Det är en resursfråga. Vi har lagt 65 miljoner kronor varje boendeetapp och man kan undra om det är värt det. Vi kunde ha gjort det här 80 procent billigare, men vi har prioriterat upplevelsen. Med den lilla staden skulle jag säga att vi är i särklass i Europa. Vi är helnöjda när vi ser resultatet.
Jobbat med lokala företag
Astrid Lindgrens Värld vill bygga ytterligare 900 bäddar och målet med nästa etapp är att bygga samman parken och boendedelen ännu mer.
– Vi vill fortsätta mot entrén, så att det blir som en gata in mot entrén. Men det krävs också att vi hittar ett alternativ till en ny infart och det tittas det ju på.
I miljöerna runt om själva boendena har man satsat på grönområden och lekplatser.
– Vi har tittat på att få till lek som hör ihop med själva boendet, lek på innegårdarna och så utrymmen dit man gå från hela området för att kunna leka. Många gäster vill att barnen ska kunna leka, upptäckta nya saker och nya platser, säger Nicholas Lindström, ansvarig för drift och underhåll på ALV.
Under byggnationen har man nästan uteslutande arbetat med lokala företag och hantverkare.
– Den tanken har vi haft länge med maten och det har smittat av sig. Vi vill gynna de lokala näringsidkarna, så då är det självklart för oss, säger han.
"Leken var central"
Det grönna rummet har också haft en stor betydelse för den lilla staden.
– Leken var central för Astrid och vi förstärker det i varje koncept. Vi har jobbat stenhårt med planen och vi har fått jobba hårt med vissa utmaningar, men det blev bra till slut, säger Karin Andersson, ansvarig för trädgårdarna och utemiljön.
Många inbjudna gäster fanns på plats för att se den officiella invigningen av ALV:s nya boendeform. Anders Lindgren, vice ordförande i styrelsen för ALV, klippte bandet i samband med invigningen.