För snart ett år sedan berättade vår tidning om Sebastian Gunnarsson som då ganska nyligen startat Gunnarssons dörrfabrik hemma i verkstaden i Rumskulla. Beställningarna av gedigna trädörrar i gammeldags utförande rullade in, men Sebastian hade då ingen tanke på att sluta på sitt dåvarande jobb som säljare utan såg mer dörrsnickrandet som något att syssla med på kvällar och lediga stunder.
Intresset för byggnadsvård och tidstypiska byggnadsdetaljer har de senaste åren bara vuxit, och Sebastian har aldrig saknat kundunderlag. Strax innan årsskiftet flyttade familjen Gunnarsson till en gård i Brånhult, mellan Vimmerby och Rumskulla, och i samband med flytten bestämde sig Sebastian för att säga upp sig från sin anställning och satsa fullt ut på snickeriet.
– Vi ville ut på landet, och letade bland annat efter något där jag skulle få plats med det här, berättar Sebastian som under våren arbetat med att inreda och göra i ordning ett utrymme i gårdens gamla ladugård till snickeri.
Specialbyggda efter kundernas önskemål
I den nya verkstaden byggs det nu trädörrar som sedan skickas över hela landet. Sebastian gör alla moment själv, från att välja ut virke till att leta passande fönsterglas, kitta och måla. Allt med byggnadsvårdsmässiga material som senvuxen furu, linoljefärg och linoljekitt. Att tillverka en dörr kräver ungefär en veckas arbete.
– Det är ganska mycket arbete med en dörr. Allt är specialbyggt. Jag har inte några standardmodeller utan gör alltid dörren efter kundens önskemål. Oftast gör kunden en enkel skiss eller visar upp en bild på hur de önskar att dörren ska bli, och så ritar jag upp, förklarar Sebastian.
Trots att han trivdes bra på sin forna arbetsplats och i rollen som säljare så är han nöjd med sitt beslut om att säga upp sig och satsa fullt ut på det egna företaget.
– Det var dags att göra någonting annat. Jag trivdes egentligen bra, men efter tio år så kände jag att jag ville prova något annat, och att jag ville ta vara på den här chansen. Det är ju det här jag vill göra. Vara i verkstaden.
Har fått lägga mycket tid på att lära sig hantverket
Att lära sig hantverket att bygga dörrar som de byggdes förr är något som Sebastian lagt ned mycket tid på. För femton år sedan gick han en träutbildning i finsnickeri på Ingesunds folkhögskola i Arvika.
– Den skrivna kunskapen kring det här är ganska knapphändig, så jag har fått göra mycket research om hur man byggde förr. Både i gamla böcker, och genom tidskrifter och byggnadsvårdsforum. Och inte minst så har jag tagit isär en massa gamla dörrar för att se hur de är byggda.
Vad är det som är så speciellt med dörrar i trä?
– En penselmålad dörr i trä är mycket mer en levande känsla. Den känns inte död efter ett tag. Linoljefärgen åldras väl, och trä är ett så fantastiskt material. Skulle den här dörren om väldigt lång tid börja att ruttna sönder så går det ändå att laga och byta ut delar av träet. Det går inte med en modern dörr i andra material. En sådan är omöjlig att laga när den går sönder. Jag förstår verkligen inte varför man gått över till sådana material, men det går väl snabbare och är billigare.
Trä i sig är något som verkar väcka något hos människor, säger Sebastian och berättar att hans kunder ofta hittar till honom via bilder och filmer som Sebastian med hjälp av frun Swantje lägger upp på instagramkontot @gunnarssonsdorrfabrik. Bilder på trä och hur dörrarna växer fram verkar vara något som tilltalar många.
– Folk älskar att se trä, och trä som bearbetas. Det verkar som att det väcker något hos människor!