Annons:

  • Första spadtaget för ETC:s parhus på Herrstorpet – så ser tidsplanen ut

    Lars Rosander och Johan Jenny Ehrenberg i samband med första spadtaget på Herrstorpet utanför Hultsfred. Foto: Stefan Härnström

  • Första spadtaget för ETC:s parhus på Herrstorpet – så ser tidsplanen ut

    Mäklarhusets Filip Ekman berättar att informationen om tomterna är nästan "dagsfärsk" och att de släppte den i onsdags. Foto: Stefan Härnström

  • Första spadtaget för ETC:s parhus på Herrstorpet – så ser tidsplanen ut

    Johan Jenny Ehrenberg skriver på papperna med hjälp av Jens Karlssons rygg. Foto: Stefan Härnström

  • Första spadtaget för ETC:s parhus på Herrstorpet – så ser tidsplanen ut

    Evenemanget gästades av ett flertal utställare och informatörer från mäklare, banker och husföretag som svarade på frågor. Foto: Stefan Härnström

Första spadtaget för ETC:s parhus på Herrstorpet – så ser tidsplanen ut

Hultsfreds kommuns kommunalråd Lars Rosander och ETC Byggs Johan Jenny Ehrenberg tog klockan 11 på lördagsförmiddagen de första spadtagen för ETC:s parhus som blir de första byggena på området vid Herrstorpet strax söder om Hultsfred.

Annons:

Evenemanget omgärdades av löpartävlingen Strandmilen, ett uppträdande av Hemvärnets musikkår och ett flertal utställare och informatörer från mäklare, banker och husföretag som svarade på frågor.

Det råder fortfarande en avvaktande stämning bland privatpersoner vad gäller köp och försäljning av bostäder och den generella åsikten bland de vår tidning pratade med på plats var att man "får se".

Den stora utställaren för dagen var ETC Bygg som bland annat hade Johan Jenny Ehrenberg och Fredrik Fagerberg på plats.

Ehrenberg berättade i invigningstalet att man räknade med att första huset ska vara färdigt inom max två år och att ETC:s parhus ska bli en ekonomisk investering för de boende med sin låga enegiförbrukning och långsiktigt hållbara ekologiska konstruktion.Tillsammans med kommunalrådet Lars Rosander skrevs kontraktet på och sedan var det dags för första spadtaget på tomten. Man släppte även en liten nyhetsbomb i form av att ETC tar över gården på Herrstorp för att under områdets uppbyggnad använda den istället för att ta dit massor av baracker. Därefter ska man renovera gården och hitta en lämplig framtida användning för den med sitt centrala läge i det framtida bostadsområdet.

Miljöpositiva hus 

ETC kommer att bygga ett antal parhus i Herrstorp av olika modeller och med treor och fyror Johan Jenny berättade om de miljö- och energilösningar man har för att göra bostäderna både till en bra investering och miljöpositiva.

– Det är husen ska inte vara miljöneutrala utan miljöpositiva. Konstruktionen av trä och halm ska absorbera mer koldioxid än vad som skapas under bygget. Det här är ingen ny teknik. De första husen av den här sorten bygdes på 90-talet men det har tagit fart först nu. I hyran ingår också en elbil och det första huset kommer vara helt självförsörjande på el med sina solpaneler och vara separat från kommunens elnät. De följande kommer vara kopplade till elnätet.

ETC:s Fredrik Fagerberg beskriver parhusens lägenheter som en fyra på 86 kvadratmeter och en trea på 75. Han berättar att man kan variera storlekarna efter kundförfrågningarna i de framtida husen men att man nu siktar på fler treor och färre fyror.

Delarna till husen ska alltså tillverkas här i Hultsfred?

– Ja, de görs i gamla Hultsfredshus lokaler på Oskarsgatan.

Johan Jenny berättade i sitt invigningstal att husen inte bara blir miljöpositiva utan också billiga i längden. Finns det beräkningar på det? 

– Vi har tagit fram ett av de absolut billigaste sätten att bygga miljövänligt och ekologiskt. Det är också väldigt precist; det är ju en industriell produkt som har millimeteprecision. Det gör att man kan säkra att den är tät för det är viktigt för energikonsumtionen. Halmen och träet har den egenskapen att de lagrar energi precis lagom för att på natten släppa ifrån sig lagom av värmen. Det gör ju även ett betonghus men inte lika välanpassat för dygnsvariationen som vår konstruktion.

Vill vara med när det släpper 

Invigningen var en möjlighet för de lokala entreprenörerna att vidga sin kundkrets regionalt. Maria Åberg visade vad Vimmerbyhus hade att erbjuda. Företaget bygger kundanpassade huslösningar som man ritar tillsammans med kunderna. 

– Man anpassar färg, form och funktion så man kan tillgodose sina egna behov. Vi har mest byggt i Vimmerby och kringligande platser. Ännu har vi inte byggt så mycket i Hultsfred men vi hoppas komma in på marknaden efter idag.

Pandemin, den osäkra världsekonomin och ränteräget har dragit ut på återhållsamheten att bygga hus. Många i branschen ändå vill vara med när det väl släpper genom att möta potentiella kunder, enligt Maria.

– Det har börjat släppa, sedan är det fortfarande kunder som är osäkra och sitter på sina tomter. Man vill bygga men vill inte säga när.

Har redan förfrågningar

Mäklarhusets Filip Ekman berättar att informationen om tomterna är nästan "dagsfärsk" och att man släppte den i onsdags. Det har kommit en del förfrågningar från nyfikna.

– Vi erbjuder alla tomterna som är här runt området. Det kommer mycket frågor om hur fort bygget på området kan komma att gå, och om alla kommer att säljas så att det blir lite levande. Så man inte köper en tomt och så blir man alldeles ensam med ett hus här. Ingen vill vara först, så känns det så det är tryggt att ETC startar upp här. Jag tror det hjälper.

Det har väl inte varit någon brist på sjönära tomter att bygga på i Hultsfred? Etableringen har ofta gått segt.

– Precis, det är ofta så men kollar man här på utsikten så är det väldigt svårt att se att någon inte skulle att älska att vakna upp här på morgonen. 

Annons:

Stefan Härnström

redaktion@dagensvimmerby.se

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt