Annons:

Öppnar för att kompensera landsbygden för höjda bensinskatter

Foto: Pixabay

Öppnar för att kompensera landsbygden för höjda bensinskatter

Många på landsbygden reagerar på allt dyrare bensin. Efter regeringens miljöskatter öppnar nu finansminister Magdalena Andersson (S) för att landsbygden kommer att kompenseras.
– Vi tittar över om man kan göra reseavdraget avståndsbaserat, säger hon till Aftonbladet.

Annons:

I avtalet mellan regeringen och Centerpartiet och Liberalerna slås det fast att ”en kraftfull grön skatteväxling ska genomföras med höjda miljöskatter som växlas mot sänkt skatt på jobb och företagande.”

Samtidigt har miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP) tidigare sagt i SVT:s Agenda att den automatiska höjningen av bränsleskatten, som försvann i Moderaternas och Kristdemokraternas budget, ska återinföras. Det innebär en prisökning på bensin och diesel med två procent över konsumentprisindex varje år.

På landsbygden har det väckt stor kritik, där man menar att man är beroende av bilen för att klara sitt dagliga liv.

Finansminister Magdalena Andersson (S) säger att hon har förståelse för att människor oroar sig över dyrare bensin. Hon menar dock att det förekommer en rad missuppfattningar i frågan. 

– En del tror att vi ska betala en avskaffad värnskatt för höginkomsttagare med höjda bensinskatter. Det har aldrig varit aktuellt och kommer aldrig att vara det. Det är ingenting som regeringen avser att göra och det är alla vi fyra partier som står bakom januariavtalet helt överens om, säger hon till Aftonbladet.

Så ser det ut i dag

Enligt finansministern ska den gröna skatteväxlingen ske på ett sätt som gör att alla kan stå bakom den – oavsett var i landet man bor.

– Det viktiga är att landsbygden ska få tillbaka också. Vi kan inte ha ett läge där stockholmare ska köpa elbilar och det ska byggas laddstolpar och så ska det betalas av människor i glesbygden, där väldigt få har möjlighet att köpa elbilar och där man inte kommer bygga laddstolpar.

Exakt hur landsbygden kan kompenseras kan inte Magdalena Andersson säga nu. Partierna ska enas om det i kommande budgetförhandlingar.

– Men vi tittar till exempel över om man kan göra reseavdraget avståndsbaserat. Det skulle kunna vara bra för människor som bor i glesbygd och behöver bilen för att ta sig till jobbet, säger hon.

I dag är reseavdraget baserat på tidsvinst och inte avstånd. För att få reseavdrag måste man också tjäna in minst två timmar varje dag jämfört med att åka kollektivt. Gränsen för att få reseavdrag går vid 11 000 kronor per år.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt