Annons:

Moas uppgifter blev stulna – utnyttjades för trolig penningtvätt:

Vimmerbybon Moa Svenssons uppgifter blev stulna och någon utnyttjade henne för trolig penningtvätt. Foto: Privat

Moas uppgifter blev stulna – utnyttjades för trolig penningtvätt: "Så sjukt läskigt"

På onsdagen var Moa Svensson från Vimmerby och handlade i en affär. Som hon brukar kollade hon sitt konto innan – och upptäckte då att pengar förts över både till och från hennes konto. Det visade sig att hennes uppgifter blivit kapade och troligen nyttjats för penningtvätt.
– Det var alldeles chockartat. Det var så sjukt läskigt, säger hon.

Annons:

Bedrägerierna ökar kraftigt i Sverige. Särskilt vishing – som innebär att någon ringer upp och försöker få dig att lämna ut dina uppgifter – blir allt mer vanligt.

Men det sker även på andra mer oförklarliga sätt. 

Vimmerbybon Moa Svensson drabbades i onsdags av något hon upplever som mycket obehagligt.

– Allt började med att min mobil ville att jag skulle skriva in lösenordet till min Apple-ID. Iphones lever sitt egna liv liksom, så det var inget mer med det, tänkte jag. Sedan när jag kom hem från jobbet på eftermiddagen och kollade min mobil så stod det att jag var tvungen att uppdatera mina appar och fylla i mitt lösenord. Jag har ju bara tumavtryck egentligen, så jag tyckte det var lite märkligt men tänkte att det säkert bara var någon rutingrej, berättar hon.

Snart insåg hon dock att allt inte stod rätt till.

– Det funkade inte fast jag skrev mitt lösenord. "Vad fan är det här?" tänkte jag. Jag har en lapp med alla mina lösenord, så jag gick och kollade på den och allt stämde. Jag fick logga in på Apple och göra om allting och verifiera att det verkligen var jag. "Vad konstigt allt är", kände jag men tänkte någonstans att det är väl bara något strul med iPhone säkert.

"Blev chockad"

Moa valde att släppa det för stunden och gick ut på promenad med en vän till henne. 

– Vi var ute i 45 minuter och jag kollade inte telefonen en enda gång. Sedan skulle jag gå och handla och även om jag vet att jag har pengar på kontot så har jag en rutin där jag alltid kollar mitt konto först för att vara helt säker.

Då kom den stora överraskningen.

– Det är då jag ser två överföringar där. Jag har fått in en swish på ett visst belopp och sedan skickat ut en swish med samma belopp. Det var 6 000 kronor, så jag undrade ju vad det var liksom. Pengarna hade swishats in och swishats ut. Det var sjukt obehagligt. 

Hon stängde sedan ned appen och försökte logga in igen.

– Då står det att mitt mobilnummer inte är kopplat till swish. Jag tyckte det var skitkonstigt och blev chockad. Jag ringde min pappa direkt och han sa bara att jag skulle ringa min bank och spärra mina kort, så jag gjorde det direkt. Då kunde de se att någon var aktiv inne i min bank. 

"Fått bra hjälp av polisen"

Det visade sig att någon loggat in från en annan en telefon och kapat hennes uppgifter. 

– Jag har ingen aning om hur de har lyckats med det. De hade kapat mitt Apple-ID och där har jag alla mina lösenord, så det var väldigt läskigt. Jag har inte tappat bort någonting, inte pratat med någon om det och hade inte använt mitt bank-id på hela dagen. Det var bara tur att jag var så snabb med att spärra mitt konto, annars hade de säkert tömt mina konton. På banken kunde de se att någon försökt komma in på mitt konto senare också, när jag väl hade spärrat allting.

Polisen har upprättat en anmälan om penningtvätt, olaga identitetsanvändning samt dataintrång.

– Jag var helt i chock när det hade hänt. Jag är jätteglad att polisen tog det på så stort allvar, jag fick jättebra hjälp av dem och det verkade som att de var säkra på vad det handlade om. 

Hon har lämnat de uppgifter hon har till polisen.

– Men den som hade swishat mig har säkert också blivit bedragen. De raderade ju mitt swish-konto när de hade swishat pengarna, så det var väl för att röja undan spåren. Det är nog svårt att ta reda på vem det är som ligger bakom.

Vill varna andra

Moa Svensson säger att hon är väldigt noggrann av sig och medveten om att sådant här kan hända.

– Men ändå tänker man ju att det inte ska hända en själv. Jag är noga med mitt bank-id och allt sånt, men det här skedde så plötsligt. Det var så himla otäckt. Nu har jag fått byta lösenord till allt jag har. 

Nu vill hon varna andra för att vara vaksamma på liknande händelser.

– Det gäller att hålla koll. Kommer det upp något i telefonen som verkar lustigt, så ska man inte bara ignorera det. Jag hade bara tur att inte mitt konto tömdes helt.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt