Annons:

FÖRSTA SPADTAGET FÖR JÄTTEINVESTERINGEN I GULLRINGEN:

Det allra första spadtaget för jätteinvesteringen i Gullringen är taget. På bilden kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij, projektledaren Andreas Knutsson, fabrikschefen Mikael Lundin, Skanskas distriktschef Thomas Leijon och utvecklingschefen Thomas Svärd. Foto: Simon Henriksson

FÖRSTA SPADTAGET FÖR JÄTTEINVESTERINGEN I GULLRINGEN: "EN MILSTOLPE"

250 miljoner kronor ska investeras i BoKloks fabrik i Gullringen. På måndagen togs det allra första spadtaget.
– Det här en milstolpe för Gullringen, för kommunen och för BoKlok, säger fabrikschefen Mikael Lundin.

Annons:

I december 2017 kom beskedet att Skanska satsar en kvarts miljard kronor på sin anläggning i Gullringen. Nu, april 2019, har om- och tillbyggnaden kommit igång.

Det allra första spadtaget togs på måndagen inför personalstyrkan, kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij (C), utvecklingschefen Thomas Svärd och media.

– Det har varit en lång resa, men nu börjar det fysiska. Det är väldigt stora pengar det handlar om och en väldigt viktig milstolpe för oss. Det är en milstolpe för Gullringen, för kommunen och för BoKlok, säger fabrikschefen Mikael Lundin. 

Målsättningen är att produktionen ska ökas med 50 procent på sikt. Allt förväntas vara klart under 2021. Förra året gjordes 650 bostäder i Gullringen – det ska bli många fler inom några år.

– Målsättningen är att öka vår kapacitet markant och när allt är färdigt kommer vi kunna tillverka totalt 1 000 hem årligen i Gullringen. Det kommer ta några år innan vi är där, men det är målet. Vi kommer kunna erbjuda ännu fler människor med vanliga plånböcker ett prisvärt och hållbart hem, säger han.

Tryggar jobb

Utvecklingen av fabriken ska bidra till att stärka BoKloks ställning på marknaden och säkra en fortsatt expansion. Hur många nya jobb det kan skapa är något oklart. Inledningsvis pratades det om 50 nya jobb, men framför allt tryggar det jobb på orten under en lång tid framöver.

– Hela tanken är att skapa en moderniserad fabrik där vi fokuserar på säkerhet, ergonomi, kvalitet och förbättringsarbete. Allt för att säkra och på sikt öka antalet arbetstillfällen, och samtidigt öka effektiviteten och automatiseringsgraden ytterligare, säger Mikael Lundin.

Produktionschefen Jonas Karlsson, själv från Gullringen, tycker att satsningen är jättestor.

– Det händer inte varje dag att man bygger något nytt och så här stort. Det är jättehäftigt och roligt att få vara en del av i Gullringen, säger han.

"Extremt stolta"

Första steget i projektet är att installera en ny montagelina, en ny sammansättningslina och en ny byggnad för central virkeshantering, allt i enlighet med Lean-filosofin, enligt BoKlok. Det första steget beräknas vara klart om ett år.

– Vi på Skanska är extremt stolta för det här. Det handlar om 90 miljoner kronor i entreprenad för oss i det första steget, säger Skanskas distriktschef Thomas Leijon.

Kommunalrådet Ingela Nilsson Nachtweij var glad över att investeringen blir verklighet.

– Det är en väldigt spännande resa och jättebra för kommunen. Tillverkningsindustrin är basen i vår kommun, säger hon.

BoKlok har cirka 230 anställda i Gullringen.

Fler artiklar följer senare i dag.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvimmerby.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt