Annons:

IVO riktar skarp kritik mot psykiska kliniken efter misshandel

Psykkliniken på Västerviks sjukhus får hård kritik av IVO. Foto: Jakob Karlsson

IVO riktar skarp kritik mot psykiska kliniken efter misshandel

Det framgick av journalerna att patientens psykiska tillstånd skulle beaktas och att hen kunde vara farlig för andra. Ändå lämnades hen i ett rökrum utan vårdare tillsammans med en annan intagen. Under den tiden skadade hen den andra i rökrummet. Nu ger IVO skarp kritik mot den psykiska kliniken i Västervik.

Annons:

Det är anhöriga till den intagne som har gjort anmälan till IVO, Inspektionen för Vård och Omsorg. De klagande anser att tillsynen av den berörde personen har brustit och på grund av det skadat en annan patient.

IVO har tagit del av de dokument som har upprättats och där framgår det att en person varit avdelad som övervak, men att den var olämplig för uppgiften vid tillfället. Ingen annan personal följde med in i rökrummet. Journaldokument visar att det inte fanns någon annan övervakning på avdelningen än den person som IVO anser var olämplig. 

Skulle inte lämnas ensam

Patientens vårdbehov ansågs vara stort då den led av en psykisk störning som kunde vara en fara för andra eller sig själv. Därför skulle hen inte lämnas ensam.

IVO bedömer att det saknas strukturerade bedömningar av risk för självmordshandlingar, bedömningar för risk för våldshandlingar och resonemang kring tillsynsgraden. De anser att berörd person inte fick god vård vilket innebär att patientens behov av trygghet och säkerhet inte tillgodosågs.

IVO beslutar att den medicinska bedömningen av berörd persons hälsotillstånd var bristfälliga. Därmed anser de att klagomålet är prövat och avslutar ärendet.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt